x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia – corupţie / Ofiţerul, buba armatei

Rusia – corupţie / Ofiţerul, buba armatei

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Dec 2008   •   00:00
Rusia – corupţie / Ofiţerul, buba armatei

Prejudiciul provocat de actele de corupţie din armata rusă a fost estimat de experţi la 2,2 miliarde de ruble. Investigaţia a fost făcută de  generalul Aleksandr Sorocikin, adjunct al preşedintelui Comisiei de anchetă de pe lângă Procuratura Generală a Rusiei, informează  Rossiiskaia Gazeta, citată de Agerpres.



“Numărul actelor de corupţie în rândul militarilor a crescut cu o treime anul acesta, în comparaţie cu anul trecut. Astfel, în ultimele nouă luni ale anului în curs s-au înregistrat peste 1.400 de infracţiuni de acest gen, al căror prejudiciu se cifrează la peste 2,2 miliarde de ruble”, a subliniat generalul rus, menţionând că această sumă acopera costurile de achiziţie a 30 de tancuri T-90 noi, adică a unui întreg regiment de blindate. Potrivit acestuia, cele mai multe acte de corupţie se înregistrează în armata regulată, în comparaţie cu alte structuri militarizate ale statului rus. Astfel, 12% din totalul actelor de corupţie revin Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 8% - Ministerului de Interne, aproximativ 4% - Serviciului federal pentru frontiera de stat, din subordinea FSB.

Şeful Direcţiei militare de investigaţii de la Moscova a recunoscut că şi în cadrul departamentului pe care îl conduce s-au înregistrat infracţiuni de corupţie, însă în număr mult mai mic faţă de alte structuri, aproximativ 1% din numărul total al actelor de corupţie comise în armata rusă în general. Înaltul responsabil a dat şi un exemplu, făcând referire la demararea cercetărilor în cazul unui procuror militar care a încercat să legalizeze recent, prin acte false, un Mercedes dat în urmărire internaţională, prin Interpol. “Câteva dosare penale i-au vizat pe anchetatori militari din subordinea mea”, a spus generalul Sorocikin, în interviul din Rossiiskaia Gazeta, în care a evidenţiat că cea mai coruptă categorie de militari din armata rusă este cea a ofiţerilor, în rândul generalilor actele de corupţie fiind un fapt rar întâlnit.

×
Subiecte în articol: coruptie lumea