x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a dovedit ştiinţific: munca ne face nefericiţi

S-a dovedit ştiinţific: munca ne face nefericiţi

27 Oct 2011   •   12:06
S-a dovedit ştiinţific: munca ne face nefericiţi

Sociologii Scott Golder si Mi­chael Macy, de la Universitatea Cornell din New York, au concluzionat in urma unei cercetari de doi ani, pe 2,4 milioane de persoane din 84 de tari, ca munca face oamenii nefericiti.

Desi rezultatele erau previzibile si existau si alte cercetari cu concluzii similare, cercetarea celor doi este cea mai cuprinzatoare de pana acum, beneficiind de date in timp real, furnizate de reteaua de socializare Twitter.

Practic, cei doi au monitorizat timp de doi ani mesajele postate pe Twitter ale 2,4 milioane de subiecti din 84 de tari, folosind un soft de monitorizare a limbajului. Cuvintele care descriu sentimente precum entuziasmul sau incantarea au fost intalnite mult mai frecvent dimineata devreme, inainte de inceperea programului de lucru si seara tarziu, dupa ce programul de lucru se sfarsise.

In schimb, in timpul orelor de program predominau cuvintele care descriau sentimente precum furia, stresul sau chiar teama.

Cercetatorii au constatat ca mesajele de pe Twitter tind sa fie mai optimiste sambata si duminica, iar in cazul tarilor arabe, vinerea si sambata (in Emiratele Arabe saptamana de lucru incepe duminica si se termina joia).

Cercetatorii au constatat ca starea de spirit a utilizatorilor de Twitter depinde si de cantitatea de lumina de care acestia beneficiaza, pe timpul iernii, cand ziua este mult mai scurta, mesajele tinzand sa fie mai pesimiste.

×