x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Situaţii critice

Situaţii critice

19 Oct 2007   •   00:00

Intr-o singură clipă, viaţa poate trece de la rutină la... situaţie critică. Un glonţ, o alarmă sau un pas greşit pot duce la tragedii, aruncănd in situaţii disperate atăt cetăţeni obişnuiţi, căt şi experţi antrenaţi.

Retrăieşte tensiunea şi emoţia din inima conflictelor

Intr-o singură clipă, viaţa poate trece de la rutină la... situaţie critică. Un glonţ, o alarmă sau un pas greşit pot duce la tragedii, aruncănd in situaţii disperate atăt cetăţeni obişnuiţi, căt şi experţi antrenaţi. In situaţie critică, o nouă serie National Geographic Channel din 13 părţi explorează evenimente şi descoperă supravieţuitori ai unora din cele mai dramatice incidente din istoria modernă. Această serie dinamică analizează evenimente aparent stabile care s-au transformat in doar căteva minute in dezastre ce au ocupat primele pagini ale gazetelor.

JAF ARMAT. "Impuşcături adevărate la Hollywood" este povestea uneia din cele mai dramatice confruntări armate cu poliţia petrecute vreodată pe pămănt american. La 28 februarie 1997, doi cunoscuţi infractori, porecliţi High Incident Bandits, comit un jaf armat intr-o bancă din Hollywood. Poliţia intervine imediat, inconjurănd banca. Dar jefuitorii sunt inarmaţi cu gloanţe din oţel, armură pe intreg corpul şi şase arme, printre care renumitul AK-47. Infruntarea a fost violentă, infractorii impuşcănd nouă poliţişti şi doi civili.

O altă poveste tragică va fi relatată tot in această seară, de la ora 23:00. Lansată in spaţiu şi indreptăndu-se spre Lună cu peste 37.000 km/h, Apollo 13 era programată să fie a III-a misiune umană pe Lună a Statelor Unite. La doar două zile după lansarea din 11 aprilie 1970, un rezervor cu oxigen de la bord a explodat şi, in căteva secunde, situaţia a devenit extremă.

Info

Bowling for Columbine. In anul 2002, juriul Festivalului de film de la Cannes s-a văzut pus in dificultate de un documentar realizat de Michael Moore. Producţia nu se potrivea nici unei categorii stabilite şi, in această situaţie, membrii juriului s-au văzut nevoiţi să infiinţeze un premiu special pentru acest film. După vizionare, timp de aproape un sfert de oră, o sală intreagă a ovaţionat la Festivalul de la Cannes documentarul realizat de Michael Moore. Şi Academia Americană de Film şi-a "scos pălăria" in faţa documentarului scris şi regizat de Moore, acordăndu-i in 2003 Premiul Oscar. "Căntec pentru un masacru" ("Bowling for Columbine") a stărnit toată această "revoluţie" şi a devenit primul documentar care a concurat alături de "greii" de la Cannes in ultima jumătate de veac. "Căntec pentru un masacru" este filmul cu care Michael Moore a dat lovitura şi s-a făcut cunoscut drept unul dintre cei mai incomozi regizori americani.

Fenomenul El NiÑo. El Niño, un fenomen meteorologic prea puţin inţeles, a cauzat de-a lungul timpului epidemii de febră galbenă in America, acte de canibalism in China şi, in vremuri moderne, eroziunea recifului de corali australian sau inundaţii catastrofale in Brazilia. Cercetătorii incearcă insă să inţeleagă acest fenomen pentru a preintămpina următoarele dezastre. Este oare posibil ca fenomenul El Niño să poată fi ţinut sub control sau poate chiar evitat?

Rubrică realizată de Adriana V. Păduraru

×
Subiecte în articol: documentar