x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Spania - Romăni arestaţi pentru fraude pe Internet

Spania - Romăni arestaţi pentru fraude pe Internet

de Jurnalul National    |    11 Oct 2007   •   00:00

Şe romăni au fost arestaţi la Alcala de Henares (nord-est de Madrid), fiind bănuiţi de fraude prin sistemul "smishing", care constă in trimiterea de mesaje scrise pe telefoanele mobile, in care sunt solicitate datele bancare ale destinatarului.



Şe romăni au fost arestaţi la Alcala de Henares (nord-est de Madrid), fiind bănuiţi de fraude prin sistemul "smishing", care constă in trimiterea de mesaje scrise pe telefoanele mobile, in care sunt solicitate datele bancare ale destinatarului, relatează Europa Press in ediţia online.

Potrivit autorităţilor, banda de romăni - cu vărste cuprinse intre 22 şi 39 de ani - ar fi obţinut pănă in prezent, prin această inşelătorie căştiguri frauduloase care pot varia intre 30.000 şi 60.000 de euro.

Unu dintre romăni reuşise, graţie cunoştinţelor sale de informatică, să pună la punct o bază de date in care stoca circa o mie de numere de ordine cu informaţii bancare ale diferitelor victime, obţinute prin metoda "smishing". Furănd identitatea acestor persoane, romănii reuşeau să cumpere diverse bunuri văndute pe Internet, pe care le stocau in mai multe locuinţe din Alcala de Henares.

In luna august, romănii au trimis - folosind ilegal identitatea unui operator de telefonie mobilă - circa 100.000 de sms-uri in care solicitau date personale privind cărţile de credit, prin intermediul unui serviciu Internet piratat, care permitea trimiterea de sms-uri. Poliţia a fost alertată după ce printre destinatarii mesajelor s-au regăsit şi numere de telefon oficiale ale Gărzii Civile.

Presupuşii autori ai fraudei, incurajaţi de prima lor reuşită, au trimis şi un al doilea val de 80.000 de sms-uri, de data aceasta folosind identitatea unui alt operator de telefonie mobilă. In afara companiilor de telefonie, ale căror reţele au fost afectate de mesajele "spam", iniţiativa romănilor a prejudiciat şi comerţul cu aparatură electronică, ca şi un număr estimat de circa o mie de persoane fizice.

In timpul percheziţiei efectuate la domiciliul unuia dintre romănii arestaţi, poliţia a descoperit aparatură informatică şi multe telefoane mobile, accesorii de telefonie şi alte aparate electronice obţinute prin mijloace frauduloase.

Operaţiunea poliţiei continuă pentru stabilirea numărului exact al victimelor operaţiunii de "smishing" şi identificarea tututor membrilor bandei de infractori.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin