x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun State de urgenţă pe aeroporturile din Bangkok

State de urgenţă pe aeroporturile din Bangkok

de Marina Constantinoiu    |    27 Noi 2008   •   00:00

Premierul thailandez Somchai Wongsawat a declarat starea de urgenţă, joi, dar această măsură care permite operaţiuni de restabilire a ordinii a fost limitată la aeroporturile din Bangkok, închise după ce au fost ţinta manifestanţilor antiguvernamentali, relatează AFP.



Într-un discurs retransmis la televiziune la încheierea unei reuniuni de criză a Guvernului, la Chiang Mai (nordul Thailandei), Somchai a spus că oponenţii săi aveau de gând să ia întreaga naţiune thailandeză ostatică. "Guvernul nu intenţionează să rănească pe nimeni. Este vorba doar despre a permite buna desfăşurare a lucrărilor oficiale, iar starea de urgenţă va fi temporară”, a adăugat acesta.

Unul dintre liderii manifestanţilor antiguvernamentali, generalul în rezervă Chamlong Srimuang, a reacţionat rapid la aceste declaraţii, îndemnându-şi susţinătorii să nu panicheze. "Următoarea acţiune a Guvernului va consta în a-i aresta pe principalii lideri ai manifestanţilor”, dar "noi am pregătit o nouă generaţie de lideri şi ne vom lupta până la capăt”, a spus acesta, în timp ce se afla într-un complex care găzduieşte birourile premierului de la Bangkok, care este ocupat de opozanţi din 26 august. "Dacă poliţia vine să disperseze manifestanţii în cursul acestei nopţi, împrăştiaţi-vă şi reveniţi mâine dimineaţă”, a adăugat Chamlong Srimuang.

"ACT TERORIST”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nattawut Saikaur, a fost foarte virulent faţă de manifestanţii care, în afara sediului Guvernului de la Bangkok, asediază aeroporturile de la Suvarnabhumi (destinat zborurilor internaţionale) şi Don Mueang (zboruri interne). Nattawut a afirmat că "manifestanţii au comis un act terorist şi au încălcat mai multe legi”. "Ei trebuie să se retragă de pe cele două aeroporturi şi nu trebuie să se opună operaţiunilor de restabilire a ordinii, altfel vor fi luate măsurile necesare”, a mai spus acesta.

Susţinătorii coaliţiei regale, Alianţa Poporului pentru Democraţie (PAD), s-au adunat miercuri seara în faţa intrării principale a aeroportului Don Mueang, spre miezul nopţii fiind anulate toate serviciile aeroportuare. "Manifestanţii au blocat intrarea în terminal şi atunci am decis să suspendăm activitatea până joi la ora 06.00 (13.00 ora României)", a declarat directorul aeroportului, Anirut Thanomkulbutra.

AVERTISMENTE. Aeroportul Don Mueang este specializat în zboruri interne şi era singurul care îşi continua activitatea în urma blocării aeroportului internaţional Suvarnabhum marţi seara. Manifestanţii cer demisia premierului Somchai Wongsawat. Un oficial al poliţiei locale a declarat că circa 3.000 de persoane au fost prezente în zona aeroportului. Protestatarii avertizaseră miercuri că intenţionează să închidă aeroportul Don Mueang, pentru a-i împiedica pe miniştrii Guvernului să se alăture liderului lor, care se află în prezent în oraşul Chiang Mai (nord).
Premierul, care a aterizat miercuri seara la Chian Mai revenind de la summitul APEC din Peru, a respins apelul lansat de armată, de a convoca alegeri anticipate pentru a ieşi din criză.

CONTESTARE. Somchai i-a acuzat pe manifestanţii care cer demisia sa că intenţionează să împiedice procesul democratic. La rândul său, PAD l-a acuzat pe Somchai că are legături cu fostul premier Thaksin Shinawatra, aflat în exil. În cadrul unui mesaj adresat naţiunii prin intermediul televiziunii, Somchai a declarat că nu va ceda apelului. "Asigur din nou poporul că Guvernul, care este legitim şi format în urma alegerilor, îşi va duce mandatul la final", a avertizat premierul.

Pe de altă parte, Tribunalul civil din Bangkok a ordonat miilor de manifestanţi antiguvernamentali să evacueze aeroportul internaţional Suvarnabhumi din Bangkok, potrivit unei televiziuni locale. "Dreptul de a manifesta este garantat prin Constituţie", dar manifestanţii "nu trebuie să încalce drepturile şi libertăţile altor persoane", se arată în ordinul tribunalului.

O decizie similară a fost publicată şi la sfârşitul lui august, cerând manifestanţilor să elibereze edificiile guvernamentale pe care le ocupau, dar aceasta a fost anulată de o curte de apel.

×
Subiecte în articol: lumea manifestanţii