x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Steaua de la Bethleem

Steaua de la Bethleem

22 Dec 2004   •   00:00

MISTERE
Cercetatorii unei Universitati din Tara Galilor au initiat un studiu referitor la una dintre cele mai controversate enigme din istoria omenirii, ramasa nedezlegata pana in prezent: Steaua de la Bethleem.
RADU POPA

Dilema sa continua sa fascineze si astazi cercetatorii

Steaua, "Farul calauzitor" pentru Magi
Nasterea Domnului, prilej de ipoteze si controverse
Martin Griffith, de la Universitatea din Glarmoran, este fascinat de o poveste intalnita in paginile Bibliei: calatoria Magilor de la Rasarit spre locul in care s-a nascut Iisus. Cercetatorul este tentat sa creada ca mai degraba un eveniment iesit din comun s-a petrecut pe cer, in timpul noptii, cu 2.000 de ani in urma. Este posibil ca lumina stralucitoare despre care se aminteste sa nu fi fost o stea, in acceptiunea de astazi a termenului, ci, mai degraba, rezultatul unei asezari neobisnuite a planetelor.

VARIANTELE COMPUTERULUI. Atat Sir Isaac Newton, cat si astronomul Johannes Keppler au cautat explicatii plauzibile pentru un eveniment-cheie din istoria crestinismului. In prezent, programele de calculator folosite pentru a calcula pozitia constelatiilor pot oferi cateva solutii. Intr-o perioada de numai cativa ani s-au petrecut o serie de evenimente importante, care au fost traite cu intensitate de contemporanii acelor vremuri, contribuind la nasterea unei atmosfere incarcate de mister si previziuni ce ar fi putut contribui la aparitia povestii Magilor. O tripla aliniere a planetelor Saturn si Jupiter a putut fi observata in anul 7 i.H. Evenimentul astronomic ar fi putut stimula imaginatia oamenilor, provocand apropierea reprezentantilor unor culturi ce asteptau "un semn divin". Evreilor li se interzicea de catre propria religie practicarea astrologiei.

Dar, una dintre teoriile de baza ale acesteia sustine ca legendarii Intelepti care l-au vizitat pe Iisus la locul nasterii sale ar fi putut fi astrologi persi. Potrivit lui Griffith, evreii sunt un popor supus Divinitatii, prin Legea lui Moise. Aceasta interzice insa prezicerea evenimentelor, slujirea sau consultarea astrologilor. Dar nici un evreu nu realiza faptul ca "importarea" unei stele dintr-o alta cultura nu era prevazuta printre perceptele vechii astrologii, in care evenimentele ceresti aveau o semnificatie aparte. Chaldeenii, la care Inteleptii fac referire, potrivit anumitor surse, ar fi cercetat cerul si ar fi interpretat evenimentele potrivit propriilor conceptii.

Ei cred ca o aliniere a planetelor a avut loc, influentandu-i pe evreii care au plecat spre Israel. Unii credinciosi au sugerat ideea ca Povestea Magilor ar fi pura inventie, conceputa, in mod deliberat, pe baza profetiilor Vechiului Testament. Griffith sustine ca exista posibilitatea ca Matei sa fi descris evenimentul la mult timp dupa ce acesta a avut loc. Acesta este insa singurul autor al unei Scripturi ce aminteste Steaua si evenimentele legate de nasterea lui Iisus.

Cercetatorul este totusi de parere ca un eveniment astronomic major s-a petrecut in perioada respectiva, deoarece numai astfel de intamplari pot da nastere unor interpretari atat de ambiguu.

DILEMA. Majoritatea explicatiilor pentru evenimentele astronomice iesite din comun au in vedere comete, supernove si alinierea unor planete. Povestea Magilor a exercitat un interes deosebit deoarece reprezinta o legatura intre diferite religii existente in perioada aparitiei crestinismului. Unii credinciosi sunt adeptii ideii potrivit careia planetele s-ar fi aliniat special pentru a marca Nasterea Domnului. Altii prefera sa se gandeasca la Stea ca la un element supranatural.

RADIOGRAFIE DENTARA DIVINA
Aparitia chipului lui Iisus Hristos a fost deseori semnalata pe pereti sau in biserici. Recent, pacientul unui cabinet stomatologic din Arizona a declarat ca a putut vedea chipul divin pe o radiografie dentara. Stomatologul si asistentul acestuia au confirmat aparitia unei imagini ce semana cu chipul lui Iisus pe o radiografie dentara. Pacientul, un crestin convins, efectua un consult de rutina cand s-a petrecut straniul eveniment. Rezultatele investigatiilor au fost foarte bune.

UNDELE CEREBRALE
O echipa de cercetatori americani a demonstrat recent ca momentul in care oamenii vor putea sa comande calculatoarele cu ajutorul propriului creier nu este departe. Patru persoane, dintre care doua suferind de hemipareza si deplasandu-se in scaune cu rotile, au reusit sa deplaseze cursorul unui calculator cu o casca pe care erau implantati 64 de electrozi. Anterior, cercetatorii reusisera o performanta asemanatoare in cazul unui grup de cimpanzei. (Radu Popa)
×