x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Strict secret - Francmasoneria, ei bine.... nu chiar pe intelesul tuturor

Strict secret - Francmasoneria, ei bine.... nu chiar pe intelesul tuturor

22 Iul 2005   •   00:00
Strict secret - Francmasoneria, ei bine.... nu chiar pe intelesul tuturor

CARTE
Inca o lucrare despre francmasoni? De ce nu, atata vreme cat informatiile vin "din interior" si se adreseaza "cunoscatorilor".
CARTE
Inca o lucrare despre francmasoni? De ce nu, atata vreme cat informatiile vin "din interior" si se adreseaza "cunoscatorilor". Va propunem, asadar, cartea lui Oswald Wirth - "Francmasoneria pe intelesul adeptilor sai". Lucrarea, aparuta la Editura Rao, este o trilogie consacrata primelor trei grade ale francmasoneriei: ucenicul (vol. I), calfa (vol. II), maestrul (vol. III), constituind un adevarat manual al adeptilor acestei organizatii secrete. Autorul face un scurt istoric, urmat de o prezentare a desfasurarii unei initieri traditionale, cu simbolistica sa speciala, cu intrebarile si raspunsurile specifice ritualului, cu numeroase referinte alchimice si cu o iconografie imprumutata din cartile de Tarot.

MASON. Autorul, Oswald Wirth, el insusi mason, face o analiza concisa a simbolului stelei cu cinci colturi, a calatoriei initiatice, a intelepciunii masonice, a motivului purtarii sortului si a manusilor in cadrul lojii si a altor subiecte importante pentru intelegerea resorturilor si a specificului ritualurilor masonice.
De asemenea, autorul realizeaza o prezentare succinta, dar edificatoare, a mitologiei masonice, pornind de la simbolistica gradului de maestru: construirea templului - Marea Opera - , legenda regelui Hiram si a ucenicilor sai, precum si concepte importante cum sunt stapanirea de sine, misiunea initiatilor, starea de perpetuu invatacel, generozitatea si iubirea de semeni etc. Toate sunt prezentate sub forma unei interpretari ezoterice a simbolismului masonic, pornind de la o traditie puternic inradacinata.

INITIATI. Cartea ofera initiatilor un pretios instrument de studiu asupra fundamentelor francmasoneriei, ea constituind in acelasi timp si o foarte buna introducere in tainele acestei organizatii pentru toti cei interesati, pentru publicul larg care doreste sa patrunda abc-ul intelepciunii masonice, satisfacandu-si curiozitatea legata de un subiect rezervat intotdeauna unui cerc restrans de oameni influenti, inconjurati de o aura de mister.

EFORT INDIVIDUAL. Aceasta scriere nu intentioneaza sa expuna nimic: nu este un manual din care elevul sa-si invete lectia pentru a o recita apoi silitor. Initierea il invata sa gandeasca, sa faca un efort individual care sa-l conduca spre cunoasterea adevarului. Acesta nu i se releva dintr-odata, misiunea invatacelului constand chiar in descoperirea enigmelor care i-au trezit interesul. Arta pe care vrea sa si-o insuseasca ii cere sa construiasca singur edificiul propriilor convingeri, acordandu-i-se toata libertatea pentru a realiza o structura rezistenta, cu materiale alese cu grija, care sa dea masura unei mari opere. La fel trebuie sa se intample si in planul ideilor, unde initiatii nu trebuie sa accepte nici un principiu a priori fara a-l intelege si a-l studia in prealabil.

SEMNALE EDITORIALE

Marile orase ale Europei


Editura Meteor Press. Cartea editata de Meteor Press vine in ajutorul celor care isi propun sa viziteze unul dintre orasele Amsterdam, Atena, Barcelona, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Florenta, Londra, Madrid, Paris, Praga, Roma, Venetia, Viena sau Zürich. Cele 500 de pagini contin informatii despre locurile de cazare din orasele respective, despre restaurantele pentru orice buget, despre obiectivele turistice "obligatorii", dar si despre legislatia si istoricul zonei. (C.O.)

Corespondenta


Editura Rao. Cele 377 de scrisori trimise intre anii 1900-1912, dintre care 15 sunt publicate pentru prima oara in acest volum, reflecta cea mai intensa si memorabila perioada din viata lui Kafka: prieteniile cu Oskar Pllak, Paul Kisch, Max Brod, Ernst Rowohlt - pe cand era student al Facultatii de Drept, iar, mai apoi, angajat al unei firme de asigurari din Praga. Cea mai insemnata parte a acestui volum o reprezinta cele peste 100 de epistole pline de pasiune dedicate viitoarei sale logodnice, Felice Bauer.



Imbecilizarea prin televiziune


Editura Humanitas. Prodigios in inventarea unor sintagme plastice, Giovanni Sartori pune in "Homo videns: Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea" toata luciditatea analitica si tot talentul polemic pentru a trage semnalul de alarma: omul crescut in fata televizorului, dominat de video-cultura, risca sa ramana un video-copil incapabil de rationamente, prizonier al "post-gandirii", incult pana la aberatie. Cu alte cuvinte, risca sa devina o noua specie, diferita de homo sapiens.

Homeopatie si sexualitate


Editura Polirom. Homeopatia, aceasta "medicina energetica", a dovedit ca poate interveni benefic si in tratarea disfunctiilor sexuale, de natura fiziologica sau psihoafectiva. Cartea medicului italian Guido Granata selecteaza din materia medicala exact acele remedii necesare unei vieti sexuale perfect sanatoase. Astfel, homeopatia este in stare sa explice nu numai "de ce" are loc un fenomen patologic, ci si sa indice schemele adecvate de terapie.

×