x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ţara lui Verde Impărat

Ţara lui Verde Impărat

24 Aug 2007   •   00:00

Sunt mulţi pentru care banul este o justificare a sensului vieţii, o luptă pentru un ţel. Sunt şi mai mulţi care nu găsesc acest sens al vieţii... Sunt insă căţiva care au reuşit să il aibă, să aibă putere prin intermediul lui şi cum ar spune majoritatea... totul.

Sunt mulţi pentru care banul este o justificare a sensului vieţii, o luptă pentru un ţel. Sunt şi mai mulţi care nu găsesc acest sens al vieţii... Sunt insă căţiva care au reuşit să il aibă, să aibă putere prin intermediul lui şi cum ar spune majoritatea... totul.

Genghis Khan

S-a născut in 1162. Cu siguranţă nu o ducea rău cu banii. Este cel mai mare cuceritor al istoriei, fiind un geniu politic şi militar. El a unit pentru prima dată triburile mongole şi a format o armată imensă, bazată pe meritocraţie. Două treimi din lumea cunoscută la inceputul secolului al treisprezecelea a fost cucerită de Khan. Stăpănea un imperiu intins din Europa de Est pănă in Coreea. A doborăt un record in ceea ce specialiştii numesc "succes reproductiv", cercetătorii fiind de părere că 8% din populaţia din zona fostului imperiu ii poartă genele.

MACHMUD DIN GAZNI. Cu o mie de ani inainte de Osama ben Laden, Machmud era cel mai puternic şi de temut om din Afganistan. Cu o mie de ani inaintea lui Bill Gates, Machmud era şi cel mai bogat om din lume. El era conducătorul din Gazni, un regat cunoscut acum sub numele de Afganistan şi o parte din Iran. Machmud stătea pe un tron de aur impodobit cu bijuterii, la care meşteşugarii au muncit 3 ani. Pentru fiecare dorinţă opulentă de-a lui, sute de servitori in uniforme extravagante ii stăteau la dispoziţie. 400 de poeţi ii scriau versuri măgulitoare. Avea multe neveste şi concubine menite să-i "infrumuseţeze" viaţa. Legenda spune că Machmud avea o coroană din aur atăt de grea, incăt trebuia suspendată deasupra capului său cu un lanţ... In războaie, ceea ce armata lui nu putea lua in drum spre casă era distrus doar ca să se asigure că alţii săraceau in timp ce el devenea şi mai bogat.

MANSA MUSA. A condus imperiul Mali intre anii 1312 şi 1337. Pe vremea aceea, Mali constituia sursa de exportare de aur a jumătate din lumea globului pămăntesc. Musa era un musulman devotat credinţei lui. Este remarcat pentru călătoriile lui de-a dreptul excentrice, prin opulenţă, la Mecca. Călătorie pe care trebuie s-o facă fiecare musulman măcar o dată in viaţă. Pe drumul spre Mecca el era insoţit de o caravană care includea mii de oameni şi aproape o sută de cămile, oferind oamenilor atăt de mult aur, incăt au fost necesari aproape 10 ani pentru ca economia nordului Africii să se pună pe picioare din cauza inflaţiei provocate prin altruism. Era atăt de caritabil, incăt la intoarcerea acasă dinspre Mecca era nevoit să se imprumute pentru a-şi permite drumul.

JACOB FUGGER. S-a născut la 6 martie 1458 in Augsburg, era poreclit "Bogătaşul". Comerciant intocmai ca şi fraţii lui, a invăţat contabilitatea. Era foarte cunoscut in Europa, folosindu-şi averea pentru a-i imprumuta pe oamenii bogaţi. Moştenind afacerea tatălui său in comerţ, şi-a extins afacerea de familie de la Marea Adriatică pănă la portul din Veneţia. Cănd era intrebat dacă vrea să se retragă, Fugger spunea adesea că intenţionează să facă bani pănă in ultima clipă a vieţii. La apogeul averii sale, familia Fugger a adunat o avere de 500.000 de guldeni, o sumă mai mare decăt suma adunată a 30 de companii aflate in indexul bursei germane.

Citiţi in numărul următor şi despre: Richard Arkwright, Howka, Hetty Green, Bill Gates.

×
Subiecte în articol: magazin