x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tăriceanu: "Serviciile secrete şi procuratura ii privesc pe toţi romănii ca potenţiali infractori"

Tăriceanu: "Serviciile secrete şi procuratura ii privesc pe toţi romănii ca potenţiali infractori"

de Jurnalul National    |    15 Oct 2007   •   00:00
Tăriceanu: "Serviciile secrete şi procuratura ii privesc pe toţi romănii ca potenţiali infractori"
Sursa foto: Marin Raica/

Premierul Călin Popescu Tăriceanu consideră că serviciile secrete ar trebui să se ocupe in principal de siguranţa naţională şi ameninţări teroriste, cu o intervenţie redusă in viaţa publică, iar procuratura trebuie să renunţe la a-i mai privi pe romăni ca infractori, lăsănd justiţia să se pronunţe,.

Intrebat, intr-un interviu difuzat luni de de RFI Romănia, dacă in Romănia mai există poliţie politică, şeful Guvernului a evitat un răspuns tranşant, arătănd că ar fi foarte grav ca, in calitate de prim-ministru, să lanseze astfel de afirmaţii.

El a amintit insă că atăt Guvernul, căt şi PNL s-au pronunţat de mai multe ori pentru reducerea rolului serviciilor secrete in viaţa publică şi necesitatea păstrării unui echilibru, existent in toate statele europene, intre nevoia de a apăra valorile democratice şi statul de drept impotriva ameninţărilor interne sau externe, pe de-o parte, şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale individului, care nu trebuie afectate.

"De fiecare dată cănd aceste instituţii intervin in viaţa privată - aşa cum din păcate s-a intămplat in ultima vreme, constatănd derapaje, excese şi inregistrări de convorbiri, lucruri care afectează grav drepturile cetăţeneşti - am luat atitudine. Cred că, din păcate, există incă anumite mentalităţi care se perpetuează la nivelul serviciilor şi al procuraturii. Procuratura ii priveşte prea des pe toţi romănii ca pontenţiali infractori in loc să lase justiţia să se pronunţe. Se intămplă un lucru care deja a devenit o practică, acela ca de la procuratură să apară in public permanent informaţii legate de anumite situaţii, cazuri pe care numai justiţia are dreptul să le soluţioneze", a spus Tăriceanu.

Prezumţia de nevinovăţia trebuie să fie respectată in cazul fiecărui cetăţean pănă in momentul in care justiţia se pronunţă intr-un fel sau altul, consideră şeful Guvernului, care arată că "eticheta" de vinovat nu trebuie lipită nici de procuratură, nici de presă.

"Mie mi se pare că serviciile secrete ar trebui să se ocupe cu precădere de probleme de siguranţă naţională, ameninţări teroriste, globale, să colaboreze cu serviciile prietene şi să lase o parte dintre activităţile pe care căteodată incă le fac", a spus premierul, amintind că PNL a depus in Parlament o iniţiatiativă legislativă prin care solicită ca structurile sindicale sau de presă să nu mai fie "monitorizate" de către serviciile de informaţii.
Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin