Americanii încearcă să uite de criza economică practicând o formă neobişnuită de yoga, ce constă în provocarea artificială a unei crize de râs, de această dată benefică pentru sănătate, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Viaţa este grea, economia merge prost, oamenii au probleme de buget acasă, iar râsul este ceva atât de uşor", explică Nira Berry, profesor de "yoga râsului". "Asta vine natural", precizează ea, în timpul unui curs la care participă aproximativ 60 de persoane, printre care pacienţi bolnavi de cancer, pentru o şedinţă de o oră într-un spital de la periferia Washingtonului. "Yoga râsului" combină un râs venit din stomac, o formă de "meditaţie" zgomotoasă şi o bătaie de mâini în cadenţă, precum un pinguin, sau aşezarea unul în spatele celuilalt, precum şi o profundă "respiraţie yoghină"."Yoga râsului este un exerciţiu unic ce combină râsul cu respiraţia yoghină. Când râdem, expirăm şi inspirăm automat profund după aceea, acolo intervine respiraţia yoghină", explică Nira Berry.
Pentru a participa la cursurile sale, nu este nevoie ca persoanele să aibă simţul umorului, să recurgă la substanţe euforizante şi nici măcar să se contorsioneze în poziţii de yoga neobişnuite. Singurul lucru prealabil este să ştie să râdă. Însă deoarece este dificil să râzi la comandă, Nira Berry îşi incită elevii să simuleze. "Chiar dacă simulaţi, corpul vostru face multe lucruri minunate în interior şi începeţi să schimbaţi dispoziţia şi să fiţi mai sănătoşi. Şi în final, oamenii râd cu adevărat", spune ea. Inventată în urmă cu 15 ani în India de Madan Kataria, yoga râsului este populară în Europa şi în numeroase ţări din lume, dar practica abia începe să fie cunoscută în Statele Unite. "În Statele Unite, oamenii sunt foarte concentraţi pe ceea ce spune doctorul, iar medicul nu ne dă întotdeauna alte opţiuni în afară de mdicamente, pentru a ne însănătoşi", spune Berry, care a recurs ea însăşi la yoga râsului pentru a-şi reduce durerile şi stress-ul provocate de un tratament chimioterapeutic pentru un cancer la sân. "Dar în zilele noastre, mai mulţi oameni sunt interesaţi pentru că sunt mai conştienţi de metodele de însănătoşire alternative: exerciţiul, vitaminele şi acest lucru de asemenea", continuă profesoara.
Mai multe studii au arătat binefacerile râsului asupra sănătăţii. Unul dintre ele, efectuat de cercetători de la Universitatea din Maryland (est) şi raportat de AFP în 2006, a arătat faptul că vizionarea de comedii stimulează fluxul sanguin către inimă, în timp ce filmele triste atenuează acest flux.
Citește pe Antena3.ro