x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Testul care îţi arată dacă vei muri peste 5 ani

Testul care îţi arată dacă vei muri peste 5 ani

26 Feb 2014   •   20:04

Pare înfiorător la prima vedere, dar este foarte util. Un test de sânge poate anticipa o boală mortală, ascunsă, care te face să ai zilele numărate, dar, în acelaşi timp, ar putea fi combătută cu succes, dacă o descoperi.

Specialiştii finlandezi şi estoni au pus la punct un test de sânge, numit şi “testul morţii”, care poate indica dacă o persoană riscă să moară în următorii 5 ani. Este suficientă o singură mostră de sânge pentru această analiză, pentru a afla dacă rişti să fii ucis de o boală, de la cele de inimă, până la cancer, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au testat eşantioane de sânge de la 17.000 de persoane aparent sănătoase, analizând peste 100 de compuşi chimici ai acestora. Apoi au cercetat un grup de voluntari  timp de mai mulţi ani şi au comparat mostrele de sânge ale celor care au decedat cu cele ale supravieţuitorilor.

Prin acest studiu, ei au identificate patru compuşi chimici esenţiali – biomarkeri – care pot indica existaenţa unui risc ridicat de deces în următorii 5 ani. Cei patru compuşi se află în mod obişnuit în sângele uman, dar ce face diferenţa este concentraţia în care ei sunt prezenţi în organismul uman.

Până acum, numai unul dintre aceşti patru compuşi – albumina – era asociat cu sănătatea precară. “Este interesat, în mod special, faptul că aceşti compuşi reflectă riscul de moarte provocată de o gamă largă de afecţiuni, de la bolile cardiace, la cancerr” şi indiferent dacă o persoană este suprapoderală sau obeză, fumătoare, alcoolică, tânără, vârstnică, cu colesterol sau tensiune arterială crescute, a mai spus specialista.   (S.Stancu)

×