x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Trasi la xerox

Trasi la xerox

04 Noi 2005   •   00:00
Trasi la xerox
STIINTA
1,5 milioane de chinezi ar putea fi descendentii aceluiasi barbat

Circa 1,5 milioane de barbati din nordul Chinei si din Mongolia ar putea fi descendentii unui singur barbat, potrivit unui studiu ce are la baza genetica cromozomului Y. Datele istorice sugereaza ca acesta ar putea fi Giocangga, care a trait la mijlocul anilor 1500 si al carui nepot a infiintat Dinastia Qing, care a condus China din 1644 pana in 1912, scrie revista Nature.

STUDIU. Analiza este similara unui alt studiu controversat, realizat in anul 2003, potrivit caruia circa 16 milioane din barbatii de astazi ar fi urmasii lui Genghis Khan. Ca si nepotii si stranepotii cuceritorului mongol, descendentii de sex barbatesc ai lui Giocangga au guvernat teritorii intinse si au lasat in urma, cu "ajutorul" numeroaselor neveste si concubine, o multime de urmasi. Studiul publicat in numarul din luna aceasta al American Journal of Human Genetics sugereaza ca a fost o strategie buna de reproducere. "Acest tip de reproducere este, probabil, un factor mult mai important al geneticii umane decat credeam", spune Chris Tyler-Smith de la Institutul Wellcome Trust Sanger din Hinxton, Marea Britanie, care a condus ambele studii.

ANALIZA GENETICA. Confirmarea incredibilei capacitati de reproducere a acestor cuceritori implica date istorice si o analiza genetica, iar cel mai important dintre martori este micutul cromozom Y, ascuns in celulele fiecarui barbat si relativ rezistent la schimbari. In timpul fecundatiei, acest cromozom se uneste cu uriasul, prin comparatie, X si de aceea nu este prea util in schimbul de informatii genetice, transmitandu-se neschimbat din tata in fiu.

In cadrul ultimului studiu, Tyler-Smith si colegii lui din Marea Britanie si China au studiat cromozomii Y a circa 1.000 de barbati din Asia de Est. Ei au comparat secvente ale ADN in lantul cromozomului Y, descoperind similaritati la 3,3% dintre barbati. Aceasta asemanare genetica sugereaza ca acestia au avut un ascendent comun, care a trait cu 600 de ani in urma, cu aproximatie de un secol-doua in plus sau minus.

DE LA DINASTIA QIUG, LA GENETICA
Pentru a stabili cine este cel care a raspandit acest cromozom "prolific", cercetatorii s-au aplecat asupra manualelor de istorie, descoperindu-l pe Giocangga, al carui fiu a condus oastea manciuriana care a cucerit China in anul 1644 si a fondat Dinastia Qing. O patura importanta de aristocrati, urmasi legali ai lui Giocangga, a condus statul pana in 1912 si a raspandit cu sarguinta cromozomul acestuia. Teoria lui Tyler-Smith este confirmata si de faptul ca manciurienii din armata se "combinau" numai cu anumite grupuri etnice, iar astazi tocmai la aceste grupuri cromozomul Y al lui Giocangga are o frecventa neobisnuit de mare.

Geneticienii sustin insa ca sunt foarte greu de obtinut date precise despre originea unui cromozom si cu atat mai greu de stabilit o personalitate istorica concreta. "Dar toti geneticienii stiu ca suntem fosile vii", spune Steve Jones de la University College din Londra, adaugand ca ipoteza legata de Giocangga "nu este lipsita de fundament".

NEWS

Atentie: barbatii ingrasa!

Femeile trebuie sa fie foarte atente la silueta lor atunci cand se muta impreuna cu un barbat, caci, conform unui nou studiu, o data cu aceasta schimbare apar si kilogramele in plus. Potrivit studiului, intr-o relatie stabila, a manca impreuna cu partenerul de viata devine un eveniment social, iar femeile tind sa manance mai mult si sa savureze mancaruri bogate in grasimi, bauturi alcoolice si alte alimente extravagante. Cand acesti factori sunt combinati cu luarea pastilelor contraceptive sau cu nasterea unui copil, silueta unei femei poate avea mult de suferit. De asemenea, femeile uita de sala de fitness atunci cand au o relatie stabila, renuntand la exercitiile fizice pentru a petrece mai mult timp cu partenerul.

Minispital

Cercetatorii britanici au inventat o masa de operatie mobila, care este alimentata cu energie solara, relateaza The Sun, consultat de Rompres. Potrivit sursei citate, inventia este suficient de mica pentru a incapea in doua cutii si este destinata folosirii in zonele de razboi si in cele unde au avut loc dezastre naturale.

Preparat pentru intinerire

Oamenii rusi de stiinta au anuntat descoperirea unui nou preparat pentru intinerirea omului, acesta fiind un cocteil de suplimente alimentare. In cadrul experimentului, cercetatorii au introdus in hrana soarecilor un amestec de acetil-L-carnitina si acid alfa-lipoic. O analiza a memoriei soarecilor de diverse varste a dezvaluit ca efectul acestor suplimente era echivalent cu intinerirea organismului uman de la circa 75-80 de ani la o varsta medie.
×