x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un Svejk american

Un Svejk american

24 Feb 2005   •   00:00

CARTE
In colectia "RAO contemporan" descoperim un autor remarcabil si o opera de referinta. Este vorba de Joseph Heller, prezent cu "Catch - 22" si "Ora inchiderii".
Cu un umor adeseori macabru, Heller diseca absurdul cazon si peripetiile unei escadrile americane de la o baza din Italia, dezvaluind cat de usor poti confunda statuia unui erou cu un mulaj din ghips pictat in nuante kitsch. Credeati ca Soldatul Svejk a murit? Descoperiti in "Catch - 22" o varianta americana a sa.

De la pataniile din Insula Pianosa, zugravite in celebrul "Catch - 22", peste eroii lui Heller au trecut doua razboaie (Coreea si Vietnam) si tavalugul unei societati dispuse sa-i sacrifice pe naivi. Yossarian si fostii sai colegi navigheaza din valurile inadaptarii cazone in lacul presupus calm al civilizatiei. "Ora inchiderii" este, poate, data-limita la care nu stii daca te asteapta o explozie stelara, Judecata de Apoi sau incheierea pur si simplu resemnata a unui ciclu de viata.

Viata lui Pasolini

Un roman-cronica, "Ingerul destinului" este o biografie a cineastului italian Pier Paolo Pasolini, unde sunt aglomerate o sumedenie de personaje, printre ele figuri politice (Gramsci) sau artistice (Fellini) ale Italiei secolului al XX-lea. Scris sub forma de relatare, romanul are un punct de plecare tulburator: relatia dintre Petru si Pavel se dovedeste determinanta pentru evolutia unui copil ale carui prime lecturi au fost religioase. Devenit scriitor si regizor, eroul traieste drama unor inclinatii sexuale considerate anormale in societate. In paginile cartii ne vom reintalni cu Arturo Toscanini, Alberto Moravia, Frederico Fellini, Maria Callas. Romanul "Ingerul destinului" a primit in 1982 Premiul Goncurt.

Studii despre isterie

La Editura Trei continua seria "Freud - Opere complete" cu cel de-al doisprezecelea volum - "Studii despre isterie". Prezentul volum contine - in afara celebrelor "Studii despre isterie", carte considerata actul de nastere a psihanalizei, publicate acum pentru prima data in limba romana - mai multe scrieri semnificative din perioada premergatoare. Cititorul interesat de psihanaliza poate urmari modul in care primele experiente psihoterapeutice ale lui Freud legate de hipnoza si sugestia hipnotica au pregatit dezvoltarile ulterioare.

In cautarea oii fantastice

Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, vine la Editura Polirom cu "In cautarea oii fantastice", un roman caracterizat de San Francisco Chronicle drept "adevarata capodopera de anarhie verbala". "Marele merit al lui Murakami" - scrie si Harper’s Bazaar - "este acela de a fi reusit, prin limbajul sau colocvial, sa sparga tacerile maiestuoase ale prozei japoneze."

"Fish - traieste-ti piata"

Colectia Carti Cheie a Editurii Curtea Veche ne propune "Fish - traieste-ti piata". Lucrarea se vrea o carte pentru ridicarea moralului la locul de munca, despre motivarea oamenilor, plecandu-se de la premisa ca printre problemele cele mai arzatoare ale unei firme se numara inertia si lipsa de entuziasm a angajatilor.

Volumul se adreseaza celor care vor sa schimbe ceva la locul de munca. Sunt prezentate, in mod inteligent si antrenant, patru principii extrem de importante care stau la baza succesului unei firme.
×