x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Universuri paralele

Universuri paralele

03 Feb 2005   •   00:00

MISTERE
In urma unor studii indelungate, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ar putea exista un Univers paralel, identic cu cel in care noi traim. In realitate, ar exista un numar infinit de universuri paralele, iar noi traim, cu totul intamplator, intr-unul dintre acestea.
RADU POPA

Soarta omenirii, amenintata de un Univers "concurent"?
Celelalte universuri sunt caracterizate de spatiu, timp si stari de agregare deosebit de stranii ale materiei. Unele ar putea contine chiar si "sosii" ale unora dintre locuitorii Terrei, dar care au structuri complet diferite fata de cele pamantene. In mod paradoxal, cercetatorii sunt de parere ca aceste "lumi" ar putea exista chiar si la o distanta de cativa milimetri fata de noi, iar gravitatia terestra nu ar fi decat un semnal slab al interactiunii acestora cu propriul nostru Univers.

Identice, dar atat de… diferite

Vreme indelungata, universurile paralele au fost considerate de multi cercetatori un fel de "Zone Crepusculare", de "subiecte-tabu", a caror abordare era considerata o adevarata aventura. Printre subiectele favorite ale autorilor de literatura stiintifico-fantastica figurau la loc de cinste cele legate de existenta unor astfel de lumi. Intr-una dintre acestea, insusi "Regele Rock’n’Roll-ului", legendarul interpret american Elvis Presley, ar mai putea fi in viata, iar, in altul, Imperiul Britanic si-ar continua… expansiunea coloniala. Au existat si oameni de stiinta ce se autocaracterizau drept "foarte seriosi", negand vehement astfel de "speculatii" si caracterizandu-le drept complet absurde.

In prezent insa, cercetatorii contemporani nu mai considera teoriile respective atat de lipsite de sens. Universurile paralele exista in realitate, iar structura lor ar putea fi mult mai stranie si mai complexa decat indrazneau sa spere chiar si mai "utopici" scriitori SF.

Extra-dimensiuni

La un moment dat, savantii au emis o teorie caracterizata drept surprinzatoare de multi dintre reprezentantii comunitatii oamenilor de stiinta. Detectarea "hiper-spatiului" si a "materiei negre" i-a determinat pe fizicieni sa realizeze ca toate cele trei dimensiuni utilizate in mod obisnuit pe Pamant pentru caracterizarea unui obiect nu sunt suficiente. In realitate, exista cel putin 11 dimensiuni. Potrivit ipotezei elaborate de cercetatori, Universul nostru ar putea fi asemanat cu un "balon de sapun", care se deplaseaza printe alte nenumarate "baloane", aflate intr-o permanenta expansiune, in vederea atingerii celei de-a 11-a dimensiuni.

Coliziunea Universurilor?

Oamenii de stiinta si-au imaginat diferite scenarii pentru momentul in care s-ar produce ciocnirea a doua Universuri paralele. Trei cercetatori, Neil Turok, de la Universitatea "Cambridge", Burt Ovrut, de la Universitatea "Pennsylvania", si Paul Steinhardt, de la Universitatea "Princeton", sunt de parere ca, in urma cu peste 4 miliarde de ani, s-a produs o astfel de catastrofa de dimensiuni cosmice. Rezultatul coliziunii? Un "Big Bang" si nasterea unui nou Univers, cel in care noi traim in prezent. Teoria in cauza a bulversat comunitatea stiintifica mondiala, contrazicand ipoteza existentei unui mare "Big Bang" initial. Se pare insa ca timpul si spatiul au precedat producerea acestuia. In realitate, aparitia unor astfel de "Bing-Bang-uri" poate avea loc oricand. Dar aceasta inedita teorie referitoare la originea Universului determina aparitia unor serioase semnale de alarma. Daca o ciocnire a stat la baza aparitiei Universului nostru, pericolul ca aceasta sa se produca din nou este iminent.

Chiar in acest moment ar putea exista un alt Univers care se indreapta cu mare viteza in directia celui in care noi traim, iar ciocnirea lor sa nu fie decat o problema de timp.

HIPNOZA, PANACEU UNIVERSAL

O serie de cercetari in domeniul hipnozei releva faptul ca aceasta ar putea sa ii ajute pe oameni sa renunte la fumat, sa reduca intensitatea durerilor in cazul unor maladii grave sau la nastere, minimalizand stresul provocat de anumite analize medicale. Specialistii atrag atentia asupra necesitatii folosirii hipnozei doar in cazuri medicale. (Radu Popa)

DURERE, IN NUMELE CREDINTEI

Cativa voluntari vor fi supusi unor experiente stranii ce vor consta in aplicarea asupra lor a unor metode de tortura. Cercetatorii de la Oxford vor sa determine daca credinta in Dumnezeu ii ajuta pe oameni sa depaseasca durerile intense. Voluntarii vor fi supusi unor arderi simulate, intensitatea reactiilor lor fiind masurata de specialisti. Experientele pot aduce lamuriri asupra motivelor ce determina unele persoane sa comita fapte iesite din comun in numele credintei, intr-o perioada in care terorismul se intensifica la nivel mondial. (Radu Popa)
×