x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viitorul e luminos! - LED-uri ieftine si performante

Viitorul e luminos! - LED-uri ieftine si performante

29 Ian 2009   •   00:00
Viitorul e luminos! - LED-uri ieftine si performante

Rezultatul cercetarii efectuate in laboratoarele Universitatii Cambridge este pe cale sa puna capat disputei dintre sustinatorii iluminatului conventional si cei ai tehnologiilor verzi, de protejare a mediului si sa produca o adevarata revolutie in domeniu.



Produsul este o dioda luminiscenta, care are parametrii ideali pentru a se impune ca solutie de viitor: cost de productie redus, consum minim de energie si pret de achizitie la indemana oricui, 2.14 euro.

Dimensiunile reduse sunt sustinute si de o eficienta de 12 ori mai mare decat clasicele becuri si de 3 ori mai mare decat produsele bazate pe fluorescenta iar  durata de exploatare este estimata la 60 de ani, 100.000 de ore de functionare - de trei ori mai mult decat orice alt produs. Instalarea diodei luminiscente in birouri si locuinte ar putea produce scaderea consumului de energie electrica folosit pentru iluminat cu 20%.

Nu au variatii de luminozitate care sa produca migrene sau care sa afecteze persoanele ce sufera de epilepsie, asa cum se intampla in cazul produselor fluorescente.

Nu contin mercur, deci, dupa folosire nu vor afecta in niuciun mod mediul in care vor fi depozitate si folosirea lor va reduce emisiile de dioxid de carbon in atmosfera cu 5 milioane de tone pe an - cantitate produsa pentru obtinerea unui GW intr-o centrala energetica.


LED-urile minune folosesc tehnologia materialelor semiconductoare cu nitrat de gallium, care produc luminiscenta atunci cand sunt strabatute de curent. Costurile de productie prohibitive, din cauza dezvoltarii semiconductorului diodei intr-un strat de safir, au fost eliminate de cercetatorii de la Cambridge prin dezvoltarea acestei tehnlogii intr-un strat de silicon, mult mai ieftin.

Un producator din Marea Britanie, care a inceput producerea prototipului, a estimat ca LED-urile vor fi disponibile pe piata in maxim doi nai de zile si estimeaza ca acestea vor asigura nevoile de iluminat in viitor si ca beneficiul va fi atat in favoarea protejarii mediului cat si a buzunarelor consumatorilor de energie.
www.dailymail.com

×
Subiecte în articol: magazin