x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Virusul H5N1, transmisibil de la mamă la făt

Virusul H5N1, transmisibil de la mamă la făt

de Jurnalul National    |    28 Sep 2007   •   00:00

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii chinezi, publicat in revista The Lancet, virusul H5N1 al gripei aviare este transmisibil, in cazul oamenilor, de la mamă la făt prin intermediul placentei şi afectează şi alte organe in afară de plămăni.

Profesorul Jiang Gu de la universitatea din Beijing şi colegii săi au examinat ţesuturile prelevate de la un bărbat in vărstă de 35 de ani, care a decedat la 27 de zile după apariţia simptomelor gripei aviare, de la o femeie in vărstă de 24 de ani, insărcinată in patru luni, decedată la 9 zile de la infectare, şi de la fătul acesteia.

"Analizele demonstrează că virusul se transmite vertical (de la mamă la făt n.r.) in cazul omului", potrivit autorilor studiului.

Potrivit testelor de detectare a virusului (sub formă de material genetic viral sau antigen), in cazul fătului au mai fost infectate, in afară de placentă, plămănii şi ficatul. La adulţi au fost infectate traheea, plămănii, neuronii, intestinele şi ganglionii.

Cercetătorii spun că sunt necesare culturi de virusuri pentru a confirma aceste observaţii.

Primele cazuri de oameni contaminaţi cu virusul inalt patogen H5N1 au fost raportate in 1997, la Hong Kong. Din 2003, maladia a ucis 200 de persoane in lume, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

In cazul păsărilor, H5N1 afectează mai multe organe. In cazul oamenilor, infecţia atinge mai ales partea inferioară a sistemului respirator, provocănd leziuni şi disfuncţii ale diverselor organe din regiune. Printre simptomele bolii se numără diareea, raportată in 70% din pacienţii umani.

Studiul echipei coordonate de profesorul Gu "sugerează, de asemenea, că multiplicarea virusului se produce şi in intestin, un fenomen cu implicaţii importante in controlul infecţiei".

Virusul a mai fost detectat in lichidul cerebrospinal (lichidul care curge in jurul creierului şi al măduvei spinării), fecalele, gătul şi săngele unui copil care a suferit de diaree inainte de a intra in comă.

Echipa profesorului Gu a detectat genomul viral şi in neuronii unui adult, care nu a prezentat, totuşi, modificări patologice.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin