x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zoom – A încetinit vântul solar

Zoom – A încetinit vântul solar

25 Sep 2008   •   00:00

Agenţia Spaţială Americană a descoperit că intensitatea vântului solar s-a micşorat foarte mult, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, informează Reuters.  Potrivit cercetătorilor de la NASA, scăderea forţei fluxului de particule subatomice încărcate energetic a slăbit şi funcţia vântului solar de a respinge radiaţiile cosmice.
Astfel, heliosfera creată de vântul solar, care ţine Soarele într-un "glob” protector, este mai uşor de străbătut de radiaţii – potrivit datelor înregistrate de naveta spaţială Ulysses, presiunea vântului solar a scăzut cu 20% numai în ultimii aproximativ 15 ani. Pământenii pot, însă, să stea liniştiţi, spun experţii NASA, precizînd că oamenii sunt protejaţi de aceste radiaţii cosmice datorită existenţei câmpului magnetic al Terrei.
Descoperirea făcută publică în cursul acestei săptămîni îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine Soarele şi heliosfera. "Este o oportunitate pentru noi să studiem schimbările solare, aceste cercetări oferindu-ne mai multe detalii în privinţa originii vântului solar şi a relaţiei acestuia cu câmpul magnetic solar”, a declarat, pentru Reuters, Ed Smith de la NASA.

×
Subiecte în articol: magazin solar