x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zoom - Dinozaur cât o găină

Zoom - Dinozaur cât o găină

de Anca Aldea    |    25 Sep 2008   •   00:00

Cercetătorii canadieni au descoperit în regiunea Alberta scheletul celui mai mic dinozaur de pe teritoriul nord-american. Oasele au fost găsite în Parcul Fry Island Buffalo Jump în 2002, alături de scheletele a 20 de Albertosaurus sarchophagus, dinozauri similari cu tyrannosaurul. Abia anul acesta, oasele au fost scoase la lumină &a



Cercetătorii canadieni au descoperit în regiunea Alberta scheletul celui mai mic dinozaur de pe teritoriul nord-american. Oasele au fost găsite în Parcul Fry Island Buffalo Jump în 2002, alături de scheletele a 20 de Albertosaurus sarchophagus, dinozauri similari cu tyrannosaurul. Abia anul acesta, oasele au fost scoase la lumină şi analizate temeinic de către cercetătorii, care au conchis că ele ar fi putut aparţine celei mai mici specii de dinozaur din America de Nord, care a ajuns aici din îndepărtata Asie.

Este vorba despre o specie neobişnuită, de mărimea unei găini, care alerga în două picioare subţiri şi lungi şi se hrănea cu termite şi cărăbuşi. Membrele superioare ale dinozaurului din specia Albertonykus borealis erau mult mai puternice şi mai groase şi se terminau cu gheare lungi. În publicaţia Cercetări Cretacice, profesorul Nick Logrich, paleontolog la Universitatea din Calgary, şi colegul său Philip Curie de la Universitatea din Alberta spun că acest dinozaur pitic avea membrele superioare mai scurte decît cele ale Tyrannosaurus, dar mult mai solide. Erau "instrumentele” perfecte pentru a scormoni în copaci după insecte.

Albertonykus borealis, care aparţine familiei Alvarezsauridae, trăia pe Pămînt în urmă cu 70 de milioane de ani – anterior, au fost găsite rămăşiţe ale speciilor acestei familii în America de Sud şi Mongolia. Viteza de deplasare a lui Albertonykus borealis era relativ mare, dar nu sufient de mare pentru a scăpa de puternicii Albertosaurus sau Velociraptors.

×
Subiecte în articol: magazin