x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Datele utilizatorilor români de servicii e-banking, în PERICOL!

Datele utilizatorilor români de servicii e-banking, în PERICOL!

10 Iul 2015   •   09:27
Datele utilizatorilor români de servicii e-banking, în PERICOL!
Sursa foto: Foto: itproportal.com

Un nou val de mesaje, care conţin virusul Dyre, afectează clienţi ai instituţiilor financiare din mai multe ţări, printre care şi România.

Odată instalat, virusul fură datele de autentificare la serviciile de e-banking, atenţionează Bitdefender, citat de Antena 3.

Utilizatorii de servicii de e-banking sunt invitaţi să descarce un fişier maliţios de tip arhivă conţinând un executabil, care provine de la un consultant fiscal.

Mesajul pretinde a fi o continuare a unei discuţii purtate anterior şi le sugerează clienţilor să descarce cu prioritate fişierul pentru a finaliza o tranzacţie financiară.

Un al doilea mesaj susţine că trimite documentaţia financiară a clientului şi îi cere să verifice autenticitatea tranzacţiilor. Al treilea mesaj informează clientul despre sancţiuni contravenţionale impuse companiei pe care o deţine, invitându-l să ia la cunoştinţă lista abaterilor.

Fişierul .exe descarcă şi activează virusul bancar Dyreza, cunoscut şi sub denumirea Dyre.

Observat pentru prima dată anul trecut, virusul Dyre este foarte asemănător cu celebrul troian bancar Zeus. Se instalează pe computerul utilizatorului şi devine activ doar când utilizatorul îşi introduce credenţialele pe un site specific, de cele mai multe ori în pagina de autentificare a unei instituţii bancare. Prin intermediul unui atac de tip man-in-the-browser, hackerii injectează cod Javascript maliţios, ce le permite să fure credenţialele de atutentificare sau să efectueze operaţiuni neautorizate în cont.

Potrivit Bitdefender Labs, 19.000 de e-mailuri au fost trimise în trei zile de pe servere din SUA, Taiwan, Hong Kong, Danemarca, Rusia, China, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Australia.

Utilizatorii sunt sfătuiţi să folosească o soluţie de securitate performantă şi actualizată la zi şi să evite să dea click pe linkuri provenite din e-mailuri de la expeditori necunoscuţi.

×
Subiecte în articol: e-banking virus date pericole black friday