x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Misiune istorică! India lansează o rachetă care va duce un vehicul pe Lună

Misiune istorică! India lansează o rachetă care va duce un vehicul pe Lună

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2023   •   09:45
Misiune istorică! India lansează o rachetă care va duce un vehicul pe Lună
Sursa foto: Hepta

India lansează o misiune istorică la finalul căreia un vehicul va ajunge pe suprafața Lunii. Racheta care va transporta vehiculul pe Lună va fi lansată vineri, potrivit BBC.

Cea de-a treia misiune a indienilor pe Lună are scopul de a fi prima care să aterizeze în apropierea polului sudic puțin explorat.

Nava Chandrayaan-3 urmează să decoleze vineri la ora locală 14:35 (09:05 GMT) de la centrul spațial Sriharikota. Modulul de aterizare ar trebui să ajungă pe Lună pe 23-24 august, au declarat oficialii indieni.

În cazul în care misiunea va reuși, India va fi doar a patra țară care va realiza o aterizare pe Lună, după SUA, fosta URSS și China.

Șeful Organizației Indiene de Cercetare Spațială (Isro), Sreedhara Panicker Somanath, a declarat că obiectivul este să se obțină o aterizare ușoară pe suprafața Lunii

Chandrayaan-3 cântărește 3.900 de kilograme și a costat 6,1 miliarde de rupii (75 milioane de dolari). Roverul are 26 de kilograme și poartă numele Pragyaan, cuvântul sanscrit pentru înțelepciune.

După decolarea de vineri, nava va avea nevoie de aproximativ 15-20 de zile pentru a intra pe orbita Lunii. Oamenii de știință vor începe apoi să reducă viteza rachetei în următoarele câteva săptămâni pentru a o aduce la un punct care să permită o aterizare ușoară.

Dacă totul va decurge conform planului, roverul cu șase roți se va catapulta de la bordul navei apoi și se va plimba printre rocile și craterele de pe suprafața planetei, adunând date și imagini care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: india racheta luna