x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Primul test de apărare planetară: O navă NASA a lovit un asteroid

Primul test de apărare planetară: O navă NASA a lovit un asteroid

27 Sep 2022   •   08:40
Primul test de apărare planetară: O navă NASA a lovit un asteroid

Nava spațială DART a NASA a lovit un asteroid în primul test de apărare planetară.

Nava spațială DART a NASA a lovit cu succes, luni, un asteroid îndepărtat care se deplasa cu viteză hipersonică, în primul test din istorie al unui sistem de apărare planetară, conceput pentru a preveni o eventuală coliziune a Pământului cu un corp ceresc, potrivit Reuters.

Prima încercare a omenirii de a modifica mișcarea unui asteroid a fost transmisă pe internet de NASA și a avut loc la 10 luni de la lansarea DART. Transmisiunea în direct a arătat imagini luate de camera DART în timp ce vehiculul, nu mai mare decât un automat cu două panouri solare dreptunghiulare, a intrat în asteroidul Dimorphos, de mărimea unui stadion de fotbal. Impactul a avut loc la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ.

Misiunea în valoare de 330 de milioane de dolari, a ținut aproximativ șapte ani și a fost concepută pentru a afla dacă o navă spațială este capabilă să schimbe traiectoria unui asteroid prin simpla forță cinetică, împingându-l de la curs suficient de mult pentru a ține Pământul departe de pericol.

Dacă experimentul a reușit dincolo de realizarea impactului nu se va ști până luna viitoare după alte observații ale asteroidului cu ajutorul telescoapelor de la sol.

Nava DART, lansată de o rachetă SpaceX în noiembrie 2021, a efectuat cea mai mare parte a călătoriei sale sub îndrumarea directorilor de zbor ai NASA, iar în ultimele ore ale călătoriei controlul a fost predat unui sistem autonom de navigație de la bord.

Ținta lui DART a fost un asteroid alungit, cu un diametru de aproximativ 170 de metri, care orbitează în jurul altui asteroid de cinci ori mai mare. Niciunul dintre cele două obiecte nu reprezintă o amenințare reală pentru Pământ, iar oamenii de știință de la NASA au susținut că testul lor nu ar putea provoca un nou pericol din greșeală.

Cei doi asteroizi sunt amândoi minusculi în comparație cu asteroidul Chicxulub care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani, distrugând aproximativ trei sferturi din speciile de plante și animale din lume, inclusiv dinozaurii.

Un asteroid de mărimea celui lovit în timpul testului nu reprezintă o amenințare la nivel planetar, dar ar putea distruge un oraș important cu o lovitură directă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: asteroid