x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Scurgere de date WhatsApp: 500 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor sunt de vânzare!

Scurgere de date WhatsApp: 500 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor sunt de vânzare!

de Redacția Jurnalul    |    26 Noi 2022   •   15:42
Scurgere de date WhatsApp: 500 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor sunt de vânzare!

Publicația experților de securitate în domeniul digital „Cybernews” a investigat un eșantion de date oferit spre vânzare, care conține numerele de telefon mobil actualizate a aproape 500 de milioane de utilizatori WhatsApp. Rezultatul este șocant.

Pe 16 noiembrie, cineva a postat un anunț pe un forum al unei cunoscute comunități de hacking, susținând că vinde o bază de date din 2022, cu numere de telefon mobil ale unui număr de 487 de milioane de utilizatori WhatsApp.

Se presupune că setul de date conține informații despre utilizatorii WhatsApp din 84 de țări. Contul care a făcut această amenințare susține că sunt incluse peste 32 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor din SUA.

O altă cifră impresionantă de numere de telefon aparține cetățenilor din Egipt (45 de milioane), Italia (35 de milioane), Arabia Saudită (29 de milioane), Franța (20 de milioane) și Turcia (20 de milioane).

Setul de date scos la vânzare ar conține, de asemenea, aproape 10 milioane de numere de telefon ale cetățenilor ruși și peste 11 milioane de numere de telefon ale cetățenilor britanici.

Autorul amenințării a declarat pentru „Cybernews” că vinde setul de date din SUA pentru 7.000 de dolari, pe cel din Marea Britanie cu 2.500 de dolari, iar pe cel din Germania cu 2.000 de dolari.

„Astfel de informații sunt folosite în principal de hackeri pentru atacuri de «smishing» și «vishing», așa că le recomandăm utilizatorilor să se ferească de orice apeluri de la numere necunoscute, precum și de apeluri și mesaje nesolicitate!”, avertizează „Cybernews”.

Se pare că WhatsApp are lunar peste două miliarde de utilizatori la nivel global.

La cerere, vânzătorul bazei de date a WhatsApp a oferit un eșantion de date experților de la „Cybernews”. În eșantionul partajat se aflau 1097 de numere de utilizatori din Marea Britanie și 817 din SUA.

Cybernews a investigat toate numerele incluse în eșantion și a reușit să confirme că toate acestea sunt, de fapt, utilizatori WhatsApp.

Vânzătorul nu a precizat cum a obținut baza de date, sugerând că „și-a folosit strategia” pentru a colecta datele și a asigurat „Cybernews” că toate numerele aparțin unor utilizatori WhatsApp activi.

„Cybernews” a contactat compania mamă a WhatsApp, Meta, dar nu a primit niciun răspuns imediat.

Informațiile despre utilizatorii WhatsApp ar putea fi obținute prin colectarea de informații la scară largă, cunoscută și sub numele de „scraping”, ceea ce încalcă Termenii de utilizare a serviciului WhatsApp.

Această afirmație este pur speculativă. Cu toate acestea, destul de des, volumele masive de date postate online se dovedesc a fi obținute prin scraping.

Numerele de telefon divulgate pot fi folosite în scopuri de marketing, phishing, uzurpare de identitate și fraudă.

 

Pericol pentru utilizatorii WhatsApp!

×
Subiecte în articol: whatsApp hackeri