x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech SpaceX, gata pentru al treilea zbor de testare

SpaceX, gata pentru al treilea zbor de testare

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2024   •   11:15
SpaceX, gata pentru al treilea zbor de testare
Sursa foto: Hepta

Starship-ul SpaceX era pregătit pentru o a treia lansare de testare fără echipaj joi, pe care compania lui Elon Musk speră să o ducă mai departe decât până acum, chiar dacă va sfârși prin a exploda din nou în timpul zborului, scrie Reuters.

Vehiculul spațial, montat în vârful impunătorului său propulsor de rachetă Super Heavy, urma să decoleze încă de la ora 8 a.m. EDT (12.00 GMT) de la baza de lansare Starbase a SpaceX din Golful Mexic, lângă Boca Chica, Texas.

Administrația Federală a Aviației din SUA tocmai a acordat miercuri după-amiază o licență pentru zborul de testare.

Spre deosebire de primele două zboruri de testare de anul trecut, care au avut ca scop principal să demonstreze că cele două etape ale navei spațiale se pot separa după lansare, cel de-al treilea zbor de testare va implica o încercare de a deschide ușa pentru încărcătura utilă a Starship și de a reaprinde unul dintre motoarele sale în spațiu.

Fiecare dintre zborurile anterioare a fost direcționat către o aterizare forțată planificată în apropierea insulelor Hawaii din Pacific, în timp ce ultimul zbor vizează o zonă de amerizare în Oceanul Indian.

Chiar dacă își atinge mai multe dintre obiectivele de testare decât înainte, SpaceX recunoaște că există o probabilitate ridicată ca ultimul zbor al Starship să se încheie la fel ca primele două, vehiculul făcându-se praf înainte ca traiectoria prevăzută să fie finalizată.

Indiferent de performanțele de joi, toate indiciile arată că Starship rămâne la o distanță considerabilă de a deveni complet operațional.

Elon Musk, fondatorul și directorul executiv al SpaceX, a declarat că racheta ar trebui să efectueze sute de misiuni fără echipaj înainte de a transporta primii oameni. Și mai sunt necesare alte câteva etape ambițioase supravegheate de NASA înainte ca nava să poată executa o aterizare pe Lună cu astronauți americani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spacex zbor testare