x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ALERTĂ - NASA a DESCOPERIT APĂ PE MARTE

ALERTĂ - NASA a DESCOPERIT APĂ PE MARTE

28 Sep 2015   •   18:19
ALERTĂ - NASA a DESCOPERIT APĂ PE MARTE

Pe planeta Marte curg râuri sezoniere. Ceea ce părea până acum o planetă deşertică roşie este de fapt un loc unde există apă şi potenţial pentru viaţă.

Datele adunate de un satelit al Nasa arată caracteristice, care apar pe mai multe văi, care sunt asociate cu depozitele de sare.

Un lucru crucial, deoarece sarea alterează temperatura de îngheţ şi evaporare a apei în atmosfera rarefiată a Marte, păstrând-o în stare fluidă, pentru suficient de mult timp cât să curgă.

Dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte corespund apei curgătoare, arată analiza imaginilor captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, lansată în 2005. Această concluzie este prezentată într-un studiu publicat luni şi realizat de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm, de la Centrul de cercetări al NASA din Moffett Field (California, SUA), şi Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona.

Liniile din patru locuri diferite de pe suprafaţa planetei Marte sunt datorate "activităţii actuale" a apei, susţin cercetătorii în studiul lor, care va fi prezentat la Congresul european de ştiinţe planetare, ce se desfăşoară în perioada 27 septembrie - 2 octombrie la Nantes, relatează EFE.

Oamenii de ştiinţă de la Agenţia aerospaţială americană, NASA, determinaseră deja că Marte a avut un ocean acum 4,5 miliarde de ani care a ocupat 19% din planetă şi care ar putea ascunde rezerve de apă sau de gheaţă, dar cercetările efectuate de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm şi Alfred McEwen aduc noi date în acest sens.

NASA, a anunţat că a dezlegat 'misterul' planetei Marte şi a dat asigurări că va dezvălui luni despre ce este vorba, transmite EFE. La conferinţa de presă în care se va face anunţul, la Auditoriul James Webb de la sediul central al NASA, vor participa Jim Green, director în cadrul agenţiei, cercetătorul Michael Meyer, din cadrul programului de explorări privind planeta Marte, precum şi Lujendra Ojha, de la Institutul de Tehnologie din Georgia.

În cazul în care anunţul de luni al NASA nu va avea legătură cu acest raport specific despre prezenţa apei pe Marte, presa americană consideră că ar putea fi vorba despre solul planetei, subsolul şi chiar atmosfera sa, alte subiecte abordate de aceşti oameni de ştiinţă în cercetările lor.

×
Subiecte în articol: apa pe marte rauri sezoniere