x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ambasadori pentru extratereştri

Ambasadori pentru extratereştri

de Radu Popa    |    15 Feb 2008   •   00:00

Grupul Beatles i-ar putea “irita” pe locuitorii altor planete

Grupul Beatles i-ar putea “irita” pe locuitorii altor planete

 

NASA a început recent să difuzeze în spaţiu piesa “Across The Universe”, sperând ca acordurile aceasteia să ajungă pe Steaua Nordului, la o distanţă de 431 de ani-lumină de Terra. Piesa e însoţită de mesaje de felicitare din partea fostului membru al trupei Beatles, Sir Paul McCartney, şi din partea văduvei lui John Lennon, Yoko Ono. Aceasta din urmă a menţionat că gestul lor marchează începutul unei noi ere în care pământenii vor “dialoga” cu locuitorii a milioane de planete din Univers. Pe de altă parte, însă, există şi temeri că “mesajul” locuitorilor Terrei i-ar putea expune unor eventu­ale atacuri din partea extra­tereş­tri­lor rău intenţionaţi. 

 

MESAJ. Problema a fost abordată la o întâlnire recentă la Universitatea de Stat din Arizona. Douglas Vakoch, cercetător în cadrul Programului SETI, pentru căutarea Inteligenţei Extraterestre, susţine că, înainte de a trimite mesaje în spaţiu, oamenii ar fi trebuit să ia în calcul şi riscurile pe care le-ar putea presupune o asemenea acţiune. Locuitorii Terrei au trimis deja extratereştrilor dovezi ale existenţei lor cu ocazia lansării misiunilor “Voyager” şi “Pioneer”, pământenii expediind în 1974 de la Observatorul Arecibo şi un mesaj cu date despre poziţia planetei noastre în Sistemul Solar şi elemente ale structurii biologice a corpului uman. În prezent, însă, specialiştii susţin că, în ciuda scopului “caritabil” al misiunilor menţionate, acestea ar putea afecta grav evoluţia gene­raţiilor viitoare şi recomandă prudenţă maximă în trimiterea unor astfel de mesaje.  Deşi savanţii nu cred că acţiunile desfăşurate de NASA până în prezent ar putea pune în pericol Terra, ei sunt de părere că o analiză mai atentă a conţinutului mesajelor ar trebui realizată înainte de expedierea acestora în spaţiu. Deşi mesajele “unilaterale” trimise la mari depărtări au şanse mici de a fi “interceptate”, acestea ar putea trezi “interesul” extratereştrilor. Specialiştii cred că este foarte important ca oamenii să stabilească precis datele pe care doresc să le furnizeze locuitorilor altor planete.

 

Pe de altă parte, anul trecut, primele din cele 42 de “farfurii” ale Telescopului Array au început o operaţiune dedicată căutării inteligenţei extraterestre. Receptorii sunt foarte sensibili, aceştia putând capta semnalele unor eventuale emisiuni tv sau radio de pe alte plante, în cazul difuzării acestora în spaţiu.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă