x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Aur la Geneva pentru un inventator român

Aur la Geneva pentru un inventator român

de Dan Radu    |    19 Apr 2016   •   18:15
Aur la Geneva pentru un inventator român
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Inventatorul român Corneliu Birtok Băneasă a primit medalia de aur şi un premiu special din partea Asociaţiei Profesionale de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong, în cadrul Salonului de Invenţii de la Geneva, care are loc zilele acestea.

 

Românul s-a prezentat în concurs cu un deflector termic, dispozitiv care, montat pe un autovehicul, duce la reducerea consumului de carburant şi la scăderea noxelor.

 

Deflectorul termic ar trebui folosit la echiparea autovehiculelor pe timp de vară. Acesta reduce pierderile de putere ale motorului cauzate de temperaturile ridicate de afară. Testele au arătat că în acest fel consumul de carburant se poate reduce cu 7%, scăzând şi noxele emise de maşină.

 

"Juriul a apreciat faptul că prin aplicarea invenţiei se reduc consumul de carburant şi noxele poluante, faptul că este o invenţie brevetată şi, nu în ultimul rând, că este parte a unui studiu de doctorat", a declarat inventatorul.

 

Corneliu Băneasă este unul dintre cei mai premiaţi inventatori români, având în palmares 28 de medalii de aur la diferite competiţii. Inginerul din Deva spune că şi-ar dori ca creativitatea românească, răsplătită din plin la târguri de profil, să poată fi utilizată şi în industria de la noi.

 

"Inventivitatea românească îşi spune cuvântul peste tot în lume, nu numai la Geneva. Ar fi foarte bine ca aceste invenţii să fie puse în practică în România, nu în alte ţări, pentru că ar fi păcat să aducem din exterior anumite produse care se pot realiza la noi, pe baza invenţiilor româneşti", spune Băneasă.

 

Inventatorul şi-a propus, de altfel, să devină un promotor al tinerilor cu aptitudini tehnice, luându-şi angajamentul de a-i ajuta să îşi pună în practică ideile şi să le prezinte la diverse saloane de profil.

 

Corneliu Băneasă vrea ca deflectorul termic să poată fi utilizat şi în construcţii, nu numai în industria auto, afirmând că acest lucru se poate realiza dacă se extind cercetările

×