x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Autoarea controversatului studiu privind celulele STAP, incapabilă să valideze rezultatele

Autoarea controversatului studiu privind celulele STAP, incapabilă să valideze rezultatele

de Agerpres    |    20 Dec 2014   •   18:30

Institutul Riken din Japonia a anunţat vineri că Haruko Obokata, principala autoare a controversatului studiu privind celulele STAP, considerat fraudulos şi retras de revista Nature, a fost incapabilă să valideze rezultatul revoluţionar pe care îl promitea articolul, informează EFE.

Obokata a anunţat că îşi părăseşte postul de cercetător la Centrul de Biologie şi Dezvoltare (CBD) din cadrul prestigiosului Institut Riken din Kobe (vestul Japoniei).

Studiul, condus de tânăra cercetătoare Obokata, descria o metodă foarte simplă de creare a celulelor pluripotente pe baza unor celule mature. Procedeul consta în stimularea proprietăţilor de apărare a celulelor supuse unor stimuli (baie într-o soluţie uşor acidă, sau aplicarea unei presiuni asupra membranei lor).

Rezultatul promitea să revoluţioneze medicina regenerativă. Totuşi, tânăra cercetătoare Obokata a fost incapabilă să producă astfel de celule STAP ('Pluripotenţă Obţinută prin Stimuli) când a încercat să demonstreze validitatea studiului. Niciuna din celulele produse de Obokata nu au fost identificate de personalul de la Riken ca fiind capabile să se transforme în oricare alt tip de celulă după ce au fost supuse la 1.600 de teste.

După publicarea studiului în ianuarie în revista Nature, numeroşi cercetători din multe părţi ale lumii au denunţat incapacitatea de a se valida rezultatele studiului. În iulie, prestigioasa publicaţie a retras articolul, invocând "numeroase erori grave" în modul în care a fost condus studiul, în timp ce Riken a decis să lanseze o anchetă în acest sens.

×