x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rezistența la antibiotice, noua amenințare globală: Bolile bacteriene vor ucide peste 39 de milioane de oameni în următorii ani

Rezistența la antibiotice, noua amenințare globală: Bolile bacteriene vor ucide peste 39 de milioane de oameni în următorii ani

de Redacția Jurnalul    |    17 Sep 2024   •   11:30
Rezistența la antibiotice, noua amenințare globală: Bolile bacteriene vor ucide peste 39 de milioane de oameni în următorii ani
Sursa foto: 21597185/Getty Images/iStockphoto

Bolile bacteriene rezistente la antibioticele disponibile vor provoca peste 39 de milioane de decese în lume, în următorii 25 de ani, și vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese, potrivit unei previziuni publicate luni.

Cercetătorii avertizează că în următoarele decenii, rezistența la antibiotice va deveni o amenințare majoră, provocând milioane de decese în întreaga lume.

Conform previziunilor, în perioada 2025-2050, bolile bacteriene rezistente la antibioticele existente vor cauza direct peste 39 de milioane de decese la nivel global. În plus, acestea vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese.

Cifrele alarmante reprezintă o creștere semnificativă față de situația actuală.

Studiul arată că până în 2050, dacă nu se iau măsuri urgente, numărul anual de decese cauzate direct de rezistența la antibiotice va ajunge la 1,91 milioane. În același timp, decesele asociate indirect cu această problemă vor atinge 8,22 milioane pe an. Aceste cifre reprezintă creșteri de aproape 68% și, respectiv, 75% față de situația din 2022, relatează Reuters.

Impactul acestei crize nu se limitează doar la sănătatea publică. Cercetătorii estimează că până în 2030, economiile vor suferi pierderi anuale ale produsului intern brut cuprinse între 1.000 și 3.400 de miliarde de dolari.

Iată cele mai vulnerabile categorii

Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile în fața acestei amenințări. În ultimele trei decenii, decesele legate de rezistența la antibiotice în rândul adulților peste 70 de ani au crescut cu peste 80%.
De asemenea, țările cu venituri mici și medii sunt cele mai afectate. Africa Subsahariană și Asia de Sud înregistrează cele mai mari rate ale deceselor cauzate de rezistența la antibiotice, în special din cauza tuberculozei multirezistente.

Criză este în mare parte cauzată de folosirea greșită și excesivă a antibioticelor în tratarea, prevenirea și controlul infecțiilor la oameni, animale și plante.

Cu toate acestea, cercetătorii oferă și o rază de speranță. Ei estimează că 92 de milioane de vieți ar putea fi salvate între 2025 și 2050 dacă se iau măsuri adecvate. Acestea includ îmbunătățirea îngrijirii pentru infecțiile grave, dezvoltarea de noi vaccinuri și implementarea unor protocoale medicale mai judicioase în utilizarea antibioticelor.

Studiul, realizat de o echipă internațională de cercetători, s-a bazat pe date extinse, analizând înregistrările a 520 de milioane de persoane din 204 țări. Rezultatele vor fi prezentate la reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din 26 septembrie, care va aborda această problemă globală urgentă.

(sursa: Mediafax)

×