x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ce a mancat Omul Gheţurilor inainte sa moara

Ce a mancat Omul Gheţurilor inainte sa moara

13 Iul 2018   •   10:43
Ce a mancat Omul Gheţurilor inainte sa moara

Ultima masă a lui Ötzi - celebra mumie descoperită în urmă cu aproape 30 de ani în Alpi - a fost extrem de bogată în grăsimi, sustine un studiu ştiinţific, la alaborarea caruia au contribuit aproape 40 de cercetători din întreaga lume care au analizat conţinutul bine conservat al stomacului Omului Gheturilor.

 

Decedat in urma cu circa 5.300 de la o lovitură puternică la cap sau de la o căzătură brutala provocata de un atacator, Otzi a consumat inainte sa moara carne de ibex (un tip de capră sălbatică) şi de cerb roşu, ferigi toxice şi alac (o specie de grâu cultivată încă din timpuri preistorice, n.r.). 

Aproape jumătate din conţinutul stomacal al mumiei îl reprezentau grăsimile - de la ibex, probabil afumat înainte de a fi mâncat - avand in vedere ca s-au gasit şi particule de cărbune. Potrivit analizei cercetătorilor, carnea de capră sălbatică a fost mâncată proaspătă sau, poate, uscată, iar ultima masă a fost una echilibrată pentru un om preistoric. 

Anterior, studiile au arătat că Ötzi suferea de o rigidizare a arterelor, accentuată de dieta sa bogată în grăsimi animale. Mumia a fost descoperită în Alpii italieni în 1991 de către doi turişti germani. 

Stomacul lui Ötzi era plin de alimente la momentul morţii - survenite la vârsta de circa 45 de ani - ceea ce înseamnă că acesta mâncase cu puţin înainte de a fi atacat. AGERPRES

×