x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prima clonare cu succes a unei maimuţe rhesus

Prima clonare cu succes a unei maimuţe rhesus

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   21:19
Prima clonare cu succes a unei maimuţe rhesus
Sursa foto: Hepta

Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să cloneze un macac rhesus, în prezent în vârstă de doi ani şi în stare bună de sănătate, prin perfecţionarea tehnicii care a dat naştere oii Dolly în 1996, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.

Primatele sunt deosebit de dificil de clonat, iar cercetătorii s-au confruntat cu ani întregi de eşecuri înainte să reuşească în acest demers.

Ei speră că noua tehnică a lor, care foloseşte placenta, va duce la crearea unor maimuţe rhesus identice în scopuri de cercetare medicală.

După ce oaia Dolly a fost clonată prin tehnica transferului nuclear de celule somatice (SCNT) în 1996, peste 20 de mamifere diferite au fost create graţie acestui procedeu: câini, pisici, porci şi bovine.

Însă abia după 20 de ani oamenii de ştiinţă au reuşit să cloneze primele primate. Doi macaci crabivori, identici din punct de vedere genetic şi numiţi Hua Hua şi Zhong Zhong, s-au născut prin SCNT în 2018 la Institutul de neuroştiinţe din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe din Shanghai, condus de Qiang Sun, principalul autor al studiului publicat în revista Nature Communications.

A fost un progres ştiinţific, chiar dacă mai puţin de 2% dintre macacii crabivori clonaţi au fost vii la naştere. Toate tentativele de clonare a maimuţelor rhesus (Macaca mulatta) eşuaseră până atunci.

 

×
Subiecte în articol: clonare rhesus maimuta