x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Crosa selenară, la muzeu

Crosa selenară, la muzeu

de Anca Aldea    |    20 Iul 2009   •   00:00

Muzeul Asociaţiei americane de golf din Far Hills, New Jersey, adăposteşte cea mai preţioasă crosă de golf din... Univers.



Muzeul expune peste 42.000 de crose de golf care au făcut istorie pe Pământ. Toate au ceva în comun. Mai puţin una. Una singură a călătorit până pe Lună şi înapoi. La 31 ianuarie 1971, astronautul american Alan Shepard (atunci în vârstă de 47 de ani) a introdus în naveta spaţială o crosă realizată dintr-un instrument folosit, de obicei, la colectarea mostrelor de sol.

Pasionat de golf, comandantul misiunii Apollo 14 nu a vrut să rateze ocazia de a lansa şi de a se juca. Şi-a făcut calculele şi a realizat că, pe Lună, o mingiuţă de golf aruncată de crosă va fi purtată pe o distanţă de şase ori mai mare decât pe Terra. Zarurile fuseseră aruncate - Shepard era decis să încerce şi a ţinut totul secret faţă de superiorii săi de la NASA, pentru că ştia că aceştia nu şi-ar fi dat acordul ca în naveta lor să fie introdus un corp străin, comentează CNN.

Înainte să moară, în 1998, Shepard a donat crosa muzeului din Far Hills.

Puteţi urmări un material video pe această temă accesând: http://edition.cnn.com/video/#/video/sports/2009/07/15/riddell.uk.golf.club.moon.cnn

×
Subiecte în articol: special