Cutremurele, dezastrele naturale produse de miscarea placilor tectonice, sunt, cel putin pana in acest moment, evenimente ce pot fi considerate predictibile doar daca ideea estimarii producerii lor cu cateva zecimi de secunda inainte poate fi acceptata ca atare.
O echipa de cercetatori a incercat sa demonstreze ca ceea ce oamenii pareau a cunoaste de multa vreme, si anume faptul ca unele animale manifesta schimbari de comportament inainte de producerea unui cutremur, este o ipoteza ce merita sa fie luata in calcul, in termeni cat se poate de stiintifici.
Utilizand datele inregistrate de camere video cu senzori de miscare in Parcul National Yanachaga din Peru, oamenii de stiinta au filmat comportamentul animalelor salbatice inaintea unui seism si sunt de parere ca rezultatul acestui studiu va aduce imbunatatiri evidente sistemului de prevedere pe termen scurt a cutremurelor.
Cercetarea a relevat aparitia unor modificari remarcabile in comportamentul animalelor cu 23 de zile inainte de producerea unui cutremur de magnitudine 7, care a lovit regiunea in 2011.
Intr-o zi obisnuita, camerele inregistrau trecerea prin zona acoperita de acestea a unui numar de cinci pana la 15 animale. Apoi, acest numar a inceput sa scada sub cinci pe zi. Cu circa o saptamana inaintea producerii seismului, niciuna dintre camere nu a mai avut inregistrari, ceea ce este extrem de nenatural intr-o padure tropicala montana, in care animalele misuna aproape continuu.
Studiul, publicat in Journal of Physics and Chemistry of Earth, a incercat sa descopere cauza producerii acestei schimbari de comportament.
Unul dintre parametrii urmariti a fost reflectia undelor radio de joasa frecventa, inregistrata in aria din jurul epicentrului cutremurului, Cercetatorii au constatat existenta unei perturbari in zona ionosferei – stratul atmosferic care contine o concentratie densa de ioni si electroni liberi si care este capabil sa reflecte undele radio – care s-a produs cu doua saptamani inaintea cutremurului.
O fluctuatie extrem de importanta a fost inregistrata cu opt zile inaintea seismului, aceste eveniment coincizand cu perioada in care animalele au fost inactive in zona in care fusesera instalate camerele.
Studiul a putut concluziona faptul ca modificarea comportamentala a animalelor s-a produs ca urmare a raspunsului biologic din partea acestora la modificarea concentratiei de ioni din aerul respirat.
Este cunoscut faptul ca miscarile tectonice din straturile litosferei au ca rezultat emisia de ioni
Ionii pozitivi, moleculele care au pierdut un electron, au un efect neplacut asupra fiintelor vii, numit sindromul serotoninic. Acesta produce cresterea nivelului de serotonina din sanga si poate conduce la stari de neliniste, agitatie, hiperactivitate, confuzie. Sub impactul negativ al ionilor pozitivi, emisi inaintea cutremurului, animalele s-au retras din zona montana, aflata la 900 de metri altitudine, unde expunerea era mai mica.
Pasul urmator al acestei cercetari menite sa ofere indicii cu privire la markerii biologici privind producerea unui cutremur va studia comportamentului planctonului.
Cele mai interesante articole:
■ METODA ŞMEN, surprinsă de camerele de supraveghere. Cum se fac 500 de lei în câteva secunde! (VIDEO)
■ ULUITOR! Aparitie MALEFICA filmata de muncitorii unui santier de constructii (VIDEO)
■ Arheologii indieni cer ajutorul cercetătorilor NASA! Descoperire MISTERIOASĂ într-o peşteră din India (VIDEO)
■ MISTERUL din junglă. A fost descoperit cel mai bine păzit SECRET al celui de-Al Doilea Război Mondial! (VIDEO)
■ CUM SĂ EVADEZI DIN ÎNCHISOARE! Un deţinut iese din celulă în mai puţin de 30 de secunde. TOTUL A FOST FILMAT! (VIDEO ȘOCANT)