x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire revoluţionară în matematică. Vezi despre ce e vorba

Descoperire revoluţionară în matematică. Vezi despre ce e vorba

09 Dec 2011   •   12:58
Descoperire revoluţionară în matematică. Vezi despre ce e vorba

Blogosfera a luat foc zilele acestea, o data cu confirmarea unei noi metode de multiplicare a matricelor (prima dupa 24 de ani de relativa stagnare in domeniu), considerata esentiala pentru rezolvarea unor probleme fizice, economice si cu potential de aplicabilitate in construirea computerelor viitorului, informeaza Newscientist.com.

O matrice este o multime de numere, iar multiplicarea matricelor consta in combinarea a doua matrice, rezultand o a treia. Cea mai simpla cale de multiplicare a matricelor de tip n randuri x n coloane se face in n3 pasi. Dar, in 1969 s-a descoperit un algoritm de multiplicare in n2,807 pasi, utilizat in multiplicarea matricilor mai largi. Ulterior, teoreticienii au incercat sa reduca valoarea exponentului acestui algoritm (botezat omega), iar in 1987 doi matematicinei au stabilit recordul ramas de atunci intact – omega 2,376, in loc de 2,807.

Acum, Virginia Vassilevska-Williams, cercetator la Universitatile Berkely si Stanford a reusit sa produca un algoritm in care valoarea lui omega este 2,373. (RV)

×