x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descperire uimitoare. Cea mai mare bacterie din lume a fost găsită în Gaudalupa

Descperire uimitoare. Cea mai mare bacterie din lume a fost găsită în Gaudalupa

24 Iun 2022   •   11:08
Descperire uimitoare. Cea mai mare bacterie din lume a fost găsită în Gaudalupa

Cea mai mare bacterie din lume a fost descoperită în Guadelupa. Aceasta are circa doi centimetri și o structură complexă, arată un studiu publicat în revista Science.

Bacteria se numește "Thiomargarita magnifica", seamănă cu o geană și este de 5.000 de ori mai mare decât cele cunoscute până acum.

Cercetătorul Olivier Gros, profesor de biologie la Universite des Antilles şi coautor al studiului, a prezentat bacteria într-o eprubetă care conține mici filamente albe. O bacterie medie are între 2-5 micrometri, aceasta se vede cu ochiul liber. 

El a găsit-o în mangrovele din Guadelupa în anul 2009. "La început am crezut că este orice altceva în afară de o bacterie. Pentru că ceva de doi centimetri lungime, nu poate fi o bacterie", a spus Olivier Gros.

Cercetările efectuate la Paris de o specialistă de la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) arată că aveam de-a face cu "o singură celulă", a explicat acesta. O colegă a omului de știință a stabilit că aparține familiei Thiomargarita, bacterii care folosesc sulfurile pentru a se dezvolta. 

Jean-Marie Volland, un tânăr cercetător post-doctoral la Universite des Antilles, primul autor al studiului publicat în revista "Science", a obținut un post la University of California, după ce nu a reușit în Gaudelupa. Acesta știa despre bacterie și voia să o studieze. 

"Ar fi ca şi cum ai întâlni un om la fel de înalt ca Muntele Everest", a spus el.

În 2018 a primit un pachet trimis de profesorul Gros la Institutul de secvenţiere a genomului din cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory. Volland a trebuie să creeze imaginea completă a bacterie cu ajutorul microscopiei trimimensionale. 


 

×
Subiecte în articol: bacterie