x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fiecare grad Celsius în plus face să crească frecvența fulgerelor

Fiecare grad Celsius în plus face să crească frecvența fulgerelor

15 Noi 2014   •   17:05
Fiecare grad Celsius în plus face să crească frecvența fulgerelor

Încălzirea globală poate cauza o creștere semnificativă a frecvenței fulgerelor, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, relatează Reuters.

Cercetătorii americani spun că au calculat în ce măsură fiecare grad Celsius în plus în procesul de încălzire globală va determina o creștere a frecvenței fulgerelor. Luând în considerare factori precum nivelurile de precipitații, fronturile atmosferice și încălzirea, ei au previzionat o creștere cu 12 la sută a numărului de fulgere pentru fiecare grad Celsius cu care crește temperatura medie globală.

Cele 11 modele climatice diferite folosite în cadrul studiului au indicat o creștere cu 4 grade Celsius între momentul prezent și anul 2100.

Astfel, pentru fiecare două fulgere produse în anul 2000, vor fi trei în 2100, arată calculele, adică a creștere cu 50% a frecvenței acestor fenomene, deoarece furtunile vor deveni mai explozive în următoarele decenii din cauza încălzirii globale.

"În prezent, în Statele Unite se produc anual aproximativ 30 de milioane de fulgere. Astfel, în 2100, trebuie să ne așteptăm la aproximativ 45 de milioane pe an", a declarat David Romps, de la Universitatea Berkeley din California, care a condus studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Science.

Această creștere ar putea conduce la mai multe incendii de vegetație, în condițiile în care fulgerele declanșează deja jumătate din aceste incendii în Statele Unite. Fulgerele ucid, de asemenea, zeci de americani anual și este de așteptat ca acest risc să crească.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul datelor unei rețele americane de detectoare de trăsnete.

Creșterea temperaturii provoacă fulgere deoarece cantitatea vaporilor de apă din atmosferă — care reprezintă 'combustibilul' furtunilor — crește exponențial pe măsură ce aerul devine mai cald. Pe măsură ce planeta se încălzește, va exista mai mult astfel de combustibil, astfel că atunci când se declanșează furtunile, ele vor fi mai 'încărcate energetic'.

Această creștere în energie a furtunilor este principala cauză a creșterii frecvenței fulgerelor, a explicat Romps.

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro
 

×