x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Giant Magella Telescope contruieşte cel mai mare telescop din lume

Giant Magella Telescope contruieşte cel mai mare telescop din lume

04 Iun 2015   •   11:58
Giant Magella Telescope contruieşte cel mai mare telescop din lume

Cel mai mare telescop din lume, având un buget de un miliard de dolari, va fi construit în Chile şi va fi capabil să surprindă imagini mai clare decât cele obţinute de Hubble şi să caute, între altele, dovezi ale existenţei materiei şi energiei întunecate, a informat miercuri organizaţia Giant Magellan Telescope (GMT), citată de EFE.

Informaţia oferită de site-ul oficial al organizaţiei GMT notează că telescopul se va înălţa pe muntele Cerro Las Campanas de La Serena, la 472 de kilometri nord de Santiago, în mijlocul deşertului Atacama, unde cerul este mereu senin, iar vizibilitatea nu este afectată de poluarea atmosferică.

Se preconizează ca lentila acestui telescop să aibă o capacitate de 5 până la 10 ori mai mare de captare a luminii faţă de actualele instrumente.

Deja au fost fabricate 3 dintre cele 7 oglinzi iar vârful muntelui a fost pregătit pentru construcţie. Odată instalat, telescopul va putea funcţiona după instalarea a cel puţin 4 oglinzi din cele 7 prevăzute. Astronomul şef însărcinat cu proiectul este Mark M. Phillips şi se preconizează ca instalaţia să devină operativă în 2024.

Patrick McCarthy, directorul GMT, a explicat că la sfârşitul anului 2021 sau 2022 se vor instala cele trei sau patru oglinzi principale ale telescopului pentru a demara astfel lucrările de inginerie şi cele de astronomie "înainte de a putea avea cel mai mare telescop al planetei".




×
Subiecte în articol: Giant Magella Telescope