x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă În COSMOS cu LIFTUL

În COSMOS cu LIFTUL

25 Sep 2014   •   14:57
În COSMOS cu LIFTUL

Compania japoneză Obayashi Corporation, un gigant în domeniul construcţiilor şi noilor tehnologii, a anunţat că intenţionează să construiască un lift spaţial care va putea transporta oameni şi echipamente până la 96.000 de kilometri în spaţiu, proiect ce va fi finalizat până în anul 2050, conform CNBC şi ABC. 
Potrivit companiei nipone, liftul va putea transporta în spaţiu oameni şi echipamente la o fracţiune din costurile din prezent. Distanţa până la care va opera acest lift spaţial, 96.000 de kilometri faţă de Pământ, este uluitoare dacă ne gândim la două puncte de referinţă familiare: Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care se află la "doar" 330 de kilometri altitudine şi respectiv Luna, aflată la 384.000 de kilometri de planeta noastră. 

Lift spaţial către Lună. Vezi cum e posibil

Compania niponă a anunţat încă de acum doi ani că dispune de capacitatea tehnologică pentru a începe acest proiect mamut şi a revenit în urmă cu câteva zile cu informaţia că proiectul va fi finalizat până la jumătatea acestui secol. 

Acest lift spaţial va fi operat cu ajutorul unor cabine robotizate a căror energie va fi asigurată de un sistem de motoare liniare magnetice (Maglev, de tipul trenurilor de mare viteză pe pernă magentică) şi care vor transporta oameni şi echipamente către o nouă staţie orbitală. Toate acestea vor fi posibile datorită dezvoltării capacităţii de a produce nanotuburi din carbon. Într-o primă etapă va fi lansat un satelit geostaţionar până la distanţa la care va opera acest lift. Apoi, din acest satelit va fi coborât un cablu format din nanotuburi de carbon şi va fi ancorat de o platformă marină. 

"Puterea de tracţiune este de aproape 100 de ori mai mare decât a unui cablu obişnuit, din oţel, deci este un proiect posibil", susţine directorul Departamentului de cercetare şi dezvoltare din cadrul companiei Obayashi, Yoji Ishikawa. "Deocamdată nu putem produce un cablu suficient de lung. Putem obţine doar nanotuburi lungi de 3 centimetri... dar considerăm că până în 2030 vom reuşi să-l producem", a adăugat el. 

Mai multe echipe de cercetători şi proiectanţi din Japonia lucrează concomitent la diferite probleme logistice asociate liftului spaţial. O echipă de la Universitatea Kanagawa, spre exemplu, lucrează la soluţionarea problemelor legate de cabinele robotizate: cum să urce până la diferite altitudini şi cum să frâneze. Dacă proiectul va fi un succes, ar reduce semnificativ costurile şi pericolele asociate în prezent transportului de oameni şi mărfuri pe orbita terestră. Deocamdată, trimiterea unui kilogram de echipamente pe orbită costă aproximativ 22.000 de dolari, pe când, prin introducerea acestui lift spaţial, costul ar scădea până la 200 de dolari pe kilogram, conform unui studiu al companiei nipone. 

Atunci când naveta Columbia a fost lansată în prima ei misiune, la 12 aprilie 1981, de la centrul Spaţial Kennedy, din Florida, a fost împlinit visul de a dispune de un sistem de transport spaţial reutilizabil. De atunci, NASA a lansat peste 100 de misiuni, însă preţurile legate de transportul oamenilor şi echipamentelor pe orbită au rămas la fel de ridicate. 

Un lift spaţial capabil să ajungă la 96.000 de kilometri în spaţiu ar fi expus însă la numeroase pericole, dintre care le amintim doar pe cele legate de starea vremii, impactul cu deşeurile rămase pe orbita terestră de la vechile misiuni în spaţiu sau posibilitatea producerii unor atacuri teroriste. Proiectanţii iau în calcul aceste riscuri şi au în vedere construcţia mai multor astfel de lifturi pentru a se asigura că măcar unul dintre ele va fi operaţional tot timpul. Fiecare nou lift spaţial construit va avea costuri mai reduse decât cele construite anterior, în condiţiile în care primul lift spaţial construit va servi şi ca platformă pentru construcţia celorlalte. 

Obayashi nu este singura companie preocupată de un astfel de proiect. Construcţia unui astfel de lift va presupune, probabil, un efort internaţional conjugat, iar organizaţia International Space Elevator Consortium încearcă deja să coordoneze eforturile în acest domeniu. (agerpres)

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro


×