x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Meteorologii din Taiwan folosesc inteligența artificială pentru a prezice traseele taifunurilor

Meteorologii din Taiwan folosesc inteligența artificială pentru a prezice traseele taifunurilor

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2024   •   17:30
Meteorologii din Taiwan folosesc inteligența artificială pentru a prezice traseele taifunurilor
Sursa foto: NASA Matthew Dominick

Meteorologii din Taiwan folosesc inteligența artificială pentru a prezice traseele taifunurilor care amenință insula. Primele măsurători au avut loc în vară iar rezultatele au fost peste așteptări. O furtună numită Bebinca se îndreaptă către Taiwan.

În timp ce furtuna tropicală Bebinca se îndreaptă spre apele din nordul Taiwanului, meteorologii din Taipei folosesc o metodă nouă și de succes până acum pentru a-i urmări calea. Este vorba despre inteligența artificială, potrivit Reuters.

Prognozele generate de inteligența artificială, unele alimentate de software de la giganți din tehnologie, au depășit metodele tradiționale în prezicerea traseelor taifunurilor. În iulie, modelele meteorologice bazate pe inteligență artificială, utilizate pentru prima dată, au ajutat Taiwanul să prezică mai bine calea și impactul Taifunului Gaemi, cel mai puternic care a lovit insula în opt ani.

Noua tehnologie i-a impresionat pe specialiștii din Taiwan, prezicând o lovitură directă cu opt zile înainte ca Gaemi să ajungă la pământ, depășind cu ușurință metodele convenționale.

„Oamenii încep să realizeze că inteligența artificială a oferit într-adevăr niște performanțe uimitoare în comparație cu modelele convenționale”, a declarat Chia Hsin-sing, director la furnizorul de servicii meteorologice Taiwan Integrated Disaster Prevention of Technology Engineering Consulting Company Ltd.

Furtuna Bebinca este urmărită folosind aceleași instrumente AI.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×