x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Au sau nu au parfumurile afrodiziace vreun efect?

Au sau nu au parfumurile afrodiziace vreun efect?

09 Mar 2017   •   12:50
Au sau nu au parfumurile afrodiziace vreun efect?

Feromonii sunt frecvent evocaţi atunci când se discută despre atracţia sexuală, dar un studiu privind două dintre substanţele utilizate în parfumurile aşa-numite afrodiziace s-a dovedit incapabil să demonstreze eficacitatea lor asupra fiinţelor umane, relatează AFP. 

Potrivit studiului publicat miercuri în revista Royal Society Open Science, androstadienona şi estratetraenolul nu au un impact semnificativ asupra seducţiei. Cele două substanţe sunt comercializate din anii 90 ca feromoni umani, chiar dacă nu există nicio dovadă ştiinţifică că situaţia se prezintă într-adevăr astfel. Acestea sunt vândute sub formă de parfumuri, apă de colonie sau concentrate şi ar fi menite să stimuleze atracţia sexuală. Feromonii sunt substanţe chimice care joacă un rol în comportamentul sexual al animalelor. Aceştia sunt secretaţi de corp şi recunoscuţi de animalele din aceeaşi specie. 

Studiul a fost efectuat de cercetători australieni care au expus 94 de heterosexuali (43 de bărbaţi şi 51 de femei) la cele două substanţe timp de o zi şi la un alt parfum folosit ca factor de control a doua zi. După această expunere, persoanele participante au fost invitate să privească chipuri neutre (fără păr sau machiaj) pentru a determina dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie, feromonii fiind substanţe care ar trebui să faciliteze această recunoaştere. De asemenea, acestea au evaluat gradul de seducţie sau riscul de infidelitate plecând de la fotografiile persoanelor de sex opus. 

"Rezultatele sunt concordante cu cele ale unor alte studii experimentale care sugerează că androstadienona şi estratetraenolul au puţine şanse să fie feromoni umani", scriu autorii studiului. Cercetătorii nu exclud totuşi că feromonii sexuali ar putea afecta evaluarea noastră a seducţiei sau a infidelităţii dar estimează că este "foarte puţin probabil" să fie vorba de cei doi feromoni studiaţi. 

Într-un studiu precedent publicat în martie 2015 în revista "Proceedings of the Royal Society B", biologul Tristam Wyatt de la Universitatea Oxford a afirmat că feromonii aşa-zişi umani vânduţi în comerţ nu au nicio bază ştiinţifică. El a adăugat că nou-născuţii sunt cel mai probabil "cea mai bună pistă" pentru a găsi primul feromon uman, comportamentul lor fiind mai puţin complicat decât cel al adulţilor, scrie Agerpres.

×
Subiecte în articol: parfumuri afrodiziace