x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Portavocea lui Apollo 11

Portavocea lui Apollo 11

de Anca Aldea    |    20 Iul 2009   •   00:00

16 iulie 1969, trecut de miezul nopţii. Pentru Jack King, se anunţa o zi istorică. Omul conducea departamentul de comunicare din cadrul Centrului Spaţial Kennedy. Iar ziua... în ziua aceea a fost lansată, cu destinaţia Luna, misiunea Apollo 11. Racheta Saturn V purta două module şi cu trei oameni. Iar King, aflat la centrul de comandă de la sol, a devenit portavocea astronauţilor, informează CNN.



Aproximativ 750 de mii de oameni "veniseră să vadă lansarea. Când am traversat podul peste râul Banana ca să ajung la centrul spaţial, am oprit puţin pe marginea drumului, am coborât din maşină şi am văzut naveta Saturn V strălucind în lumina reflectoarelor", îşi aminteşte King, fost reporter la Associated Press. În vârstă astăzi de 78 de ani, King povesteşte cum, la momentul ridicării de la sol a mastodontului, a văzut racheta "aşezată pe un aşternut de flăcări" şi în şapte minute a dispărut.

"Am lansat-o la ora 09:32 dimineaţa. Totul era minunat, nu am avut probleme serioase", spune directorul de lansare, Paul Donnelly. El şi-a amintit că le-a urat succes astronauţilor de foarte multe ori, iar când Saturn V s-a ridicat de la sol în zgomotul acela înfiorător al motoarelor, Donnelly a repetat: "Du-te! Du-te! Du-te!". Paul Donnelly are astăzi 86 de ani, dar îşi aminteşte lansarea din 1969 ca şi când ar fi avut loc ieri. În centrul de control al lansării, care pe vremea aceea se numea Cape Kennedy, se aflau 400 de oameni - toţi ingineri, buni specialişti ai NASA.

Programul spaţial american arată acum altfel decât cel din timpul războiului rece, dar, mai ales, de la sfârşitul deceniului al şaselea al secolului trecut. Americanii vor să se reîntoarcă pe Lună până în 2020 şi să trimită echipaj uman şi în alte colţuri ale Universului. Marte reprezintă o ambiţie nu foarte îndepărtată.

×
Subiecte în articol: special