x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prima femeie cosmonaut din lume împlinește 80 de ani

Prima femeie cosmonaut din lume împlinește 80 de ani

03 Mar 2017   •   12:40
Prima femeie cosmonaut din lume împlinește 80 de ani

Valentina Vladimirovna Tereşkova, prima femeie cosmonaut din lume, s-a născut la 6 martie 1937, într-o familie de ţărani în satul Maslennikovo. La 18 ani a început să lucreze într-o fabrică de textile, iar la 22 a făcut primul său salt cu paraşuta, în cadrul unui club local de aviaţie. Entuziasmul pe care l-a arătat a adus-o în faţa Programului sovietic spaţial. Încă din decembrie 1961, la numai câteva luni după zborul lui Iuri Gagarin, guvernul sovietic a dispus să fie creat un grup de femei-cosmonauţi. 

Cu o experienţă de 163 de sărituri cu paraşuta, în 1962, Tereşkova a intrat în grupul candidatelor aspirante: Tatiana Kuzneţova, Irina Solovieva, Jana Erkina şi Valentina Ponomariova. A zburat în cosmos, la 16 iunie 1963, la bordul rachetei sovietice Vostok-6 şi a revenit pe Pământ 71 de ore mai târziu, după ce a făcut de 48 de ori înconjurul Terrei. În timpul acestui zbor, a avut loc şi prima legătură radio din istorie între două nave care s-au apropiat până la distanţa de 5 km. 

La reîntoarcerea sa pe Pământ, Tereşkova, a fost decorată cu Ordinul Lenin şi cu medalia de Erou al Uniunii Sovietice. Tereşkova nu a mai zburat niciodată în spaţiu. A devenit pilot de teste şi instructor şi a obţinut un doctorat în ştiinţe tehnice. În noiembrie 1963 s-a căsătorit cu colegul său cosmonaut, Andrian Nikolaev. Unicul lor copil, Elena, a fost supus testelor medicale fiind primul copil născut din părinţi care au fost expuşi spaţiului cosmic. Cei doi au divorţat în 1980. Elena a devenit medic. 


În 1982, Tereşkova s-a recăsătorit cu Iuli Shaposhnikov, chirurg. Tereşkova a ocupat mai multe funcţii politice: a fost membru al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice (1966-1974), membru al Prezidiului Sovietului Suprem (1974-1989) şi a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist (1969-1991). A devenit membru al Consiliului Mondial pentru Pace (1966). A fost, de asemenea, reprezentantul sovietic la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Anul Internaţional al Femeilor din Mexico City (1975). 

A fost decorată cu numeroase medalii, distincţii internaţionale ce includ Ordinul Karl Marx, Medalia de Aur pentru Pace a Naţiunilor Unite şi Premiul Simba din partea Mişcării Internaţionale a Femeii. Potrivit Agerpres, în 2013, Tereşkova era membru al Parlamentului rus şi preşedinte adjunct al Comitetului parlamentar pentru Afaceri Internaţionale.

×