x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rusia a încercat să restabilească comunicarea cu singurul său telescop spațial orbital

Rusia a încercat să restabilească comunicarea cu singurul său telescop spațial orbital

14 Ian 2019   •   17:17
Rusia a încercat să restabilească comunicarea cu singurul său telescop spațial orbital

Inginerii ruşi au încercat luni, fără succes, să restabilească comunicarea cu singurul telescop spaţial orbital al ţării - Spektr-R, relatează EFE. 

Rusia a pierdut controlul asupra singurului său telescop spaţial, Spektr-R, ca urmare a unei defecţiuni la sistemul de comunicare, potrivit directorului Astro Space Center din Rusia, Nikolai Kardaşev. Telescopul nu mai poate recunoaşte instrucţiunile de la centrul de control, dar continuă să trimită date ştiinţifice spre Terra. 

Autorităţile au încercat din nou luni să restabilească comunicarea cu vehiculul spaţial care participă la o misiune de cercetare astrofizică şi care a fost întreruptă la 10 ianuarie, potrivit agenţiei Interfax. 

"Se fac încercări pentru a soluţiona problema. Există mai multe sisteme de comunicaţie: unele operează, altele nu. Acest tip de defecţiune s-a mai întâmplat. Totul ar putea funcţiona din nou. Asta sperăm", a spus Kardaşev. 

Totuşi, mai multe tentative de recuperare a controlului au eşuat până acum. O sursă din cadrul industriei spaţiale a declarat agenţiei ruse că defecţiunea s-ar putea să fi fost provocată de o eroare la ultimul sistem de comunicaţie de rezervă al telescopului. 

Potrivit sursei, de peste un an vehiculul spaţial operează cu singurul sistem de rezervă care i-a mai rămas după defectarea celui principal. 

Durata de viaţă a Spektr-R a expirat în 2016, însă Rusia a mai prelungit-o până la 31 decembrie 2019.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: telescop spatial orbital Rusia spektr-r