x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spune-mi ce rasă eşti, ca să-ţi spun cine eşti

Spune-mi ce rasă eşti, ca să-ţi spun cine eşti

23 Aug 2009   •   00:00
Spune-mi ce rasă eşti, ca să-ţi spun cine eşti
Sursa foto: /Stockxpertcom

Puneţi o pisică să aleagă între un capăt de aţă gol şi unul în care este atârnată o recompensă şi o veţi năuci. De multe ori, ea alege firul la capătul căruia nu se află ni­mic. Lăsaţi un câine să facă o alegere similară şi vă va ui­mi. El ştie întotdeauna ce e mai bun pentru stomacul lui.

Cercetătorii au reuşit să demonstreze că pisicile sunt mult mai leneşe în gândire decât câinii. Felinele din casele noastre sunt mai simandicoase, le place să şadă pe o pernă moale şi, preferabil, caldă, să toarcă şi să-şi facă toaleta tacticos sau să-şi arate gheruţele ascuţite când sunt enervate. Câinii se află la polul opus. Mereu activi, dornici să înveţe ceva nou de fiecare dată când dau ochii cu stăpânii, prietenii canini sunt capabili să înţeleagă şi să execute ordine, să memoreze gesturi şi chiar să efectueze calcule matematice. Ba mai mult, în încercarea de a-i înţelege, oamenii de ştiinţă au descoperit în urmă cu doi ani că majoritatea câinilor pot folosi computere cu touch-screen pentru a vizualiza imagini. Unde mai pui că un astfel de prieten necuvântător ştie chiar să facă diferenţa între bine şi rău.

Un grup de cercetători de la Universitatea British Columbia din Vancouver (Canada), condus de profesorul Stanley Coren, a reuşit să confirme mitul potrivit căruia câinii sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe glob, riva­lizând chiar cu primatele sau cu papagalii. "Câinii sunt, în medie, la fel de inteligenţi ca un copil de 2 ani. Acest lucru înseamnă că ei pot înţelege circa 165 de cuvinte, semne şi semnale. Sigur, nu vom reuşi să purtăm o conversaţie cu un câine, dar, la fel ca şi copiii în vârstă de 2 ani, aceştia înţeleg cuvinte şi gesturi", spune profesorul Coren. Studiul oamenilor de ştiinţă canadieni a arătat că zece dintre sutele de rase de câini au cel mai mare coeficient de inteligenţă (IQ): Border Collie (provenit din Scoţia, folosit pentru paza turmelor şi în misiuni de salvare în zone montane), Poodle (originar din Germania, folosit ca aportatori şi câine de vânătoare), Ciobănesc German (câine utilitar), Golden Retriever (folosit ca aportatori, salvator, recuperator şi câine de vânătoare), Doberman (pentru pază şi protecţie), Shetland Sheepdog (provine din Scoţia şi este un excelent însoţitor) şi Labrador Retriever (se mai numeşte "Câinele Sfântului Ioan", este originar din Canada şi are calităţi de bun aportator). IQ-ul acestor zece rase este atât de ridicat încât exponenţii lor pot învăţa până la 250 de cuvinte, inteligenţa lor fiind comparabilă cu cea a unui copil în vârstă de 2 ani şi jumătate, spun cercetătorii.

"Viaţa socială a câinilor este mult mai complexă decât cea a oamenilor aflaţi la vârsta adolescenţei şi a tinereţii", susţine profesorul Coren într-un interviu acordat publicaţiei de specialitate LiveScience. Unele patrupede canine ştiu să numere şi să socotească. Sigur, până la o limită. Este nevoie de dresaj, de multă răbdare din partea câinelui şi a stăpânului, precum şi de dăruire din partea amândurora, pentru că şi în cazul animalelor e valabilă zicala că nimeni nu se naşte învăţat. Potrivit studiilor efectuate până în prezent, câinii înţeleg noţiunile de bază ale aritmeticii şi pot efectua adunări sau scăderi simple. Ei "pot spune că unu plus unu este egal cu doi şi nu cu unu sau cu trei", explică profesorul.

Câinii nu sunt doar mai inteligenţi şi mai responsabili decât multe dintre animalele care trăiesc pe lângă casa omului. Ei sunt şi mai sentimentali. Putem citi bucuria, furia şi dezgustul pe faţa lor. Diversele feluri ale datului din coadă, agitaţia năsucului sau mişcarea gurii - fiecare dezvăluie o stare sufletească a câinelui nostru. Sunt emoţii simple. Cele complexe nu le sunt familiare - un câine nu cunoaşte sentimentul de vină, spune profesorul Coren. Ci doar pe cel de teamă.

×
Subiecte în articol: natura