x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Substanţă care imită efectele alcoolului, dar nu dă dependenţă sau mahmureală, dezvoltată de cercetătorii britanici

Substanţă care imită efectele alcoolului, dar nu dă dependenţă sau mahmureală, dezvoltată de cercetătorii britanici

12 Noi 2013   •   17:05
Substanţă care imită efectele alcoolului, dar nu dă dependenţă sau mahmureală, dezvoltată de cercetătorii britanici

Oamenii de ştiinţă britanici lucrează la dezvoltarea unor substanţe care dau aceleaşi efecte euforice ca alcoolul însă nu crează dependenţă, nu afectează sănătatea şi nici nu provoacă mahmureală.

Şeful echipei de cercetători, psihiatrul şi neurochimistul David Nutt, spune că aceste substanţe ar putea fi puse în cocktailuri şi consumate în loc de alcool, în localuri. Partea şi mai bună este că efectele euforice pot fi oprite cu un antidot, ceea ce înseamnă că după o astfel de "beţie", consumatorul redevine lucid şi se poate urca la volan.

"Cred că poate fi o revoluţie în domeniul sănătăţii. La fel cum ţigările electronice pot revoluţiona ideea de fumat", a declarat Nutt, pentru BBC.

Substanţa afectează direct neurotrasmiţătorii din creier şi produce efecte euforice similare cu cele ale alcoolului. Efectele pot dispărea imediat, însă, după ce consumatorul ia antidotul care blochează aceste efecte.

David Nutt spune că a propus această idee producătorilor de alcool, încercând să obţină finanţare pentru a continua cercetarea, însă propunerea a fost refuzată.

Nutt spune că cel mai mare beneficiu al substitutului de alcool ar fi eliminarea dependenţei. Nutt spune că 10% dintre consumatorii de alcool devin dependenţi, iar peste jumătate de milion de oameni mor anual din cauza băuturii.

"Am făcut experimente cu prototipul substanţei pe mine însumi, acum mai mulţi ani şi m-am simţit îmbătat. Efectele au dispărut după ce am luat antidotul. Fără îndoială că se pot produce efecte similare alcoolului prin manipularea creierului", a mai spus Nutt. 

×
Subiecte în articol: alcool euforie