x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 16% din firmele de soft din România nu alocă bugete de cercetare-dezvoltare

16% din firmele de soft din România nu alocă bugete de cercetare-dezvoltare

de Alexandru Radescu    |    13 Noi 2013   •   17:36
16% din firmele de soft din România nu alocă bugete de cercetare-dezvoltare

 Vânzările de software în România au reprezentat în 2012 aproximativ 14,9% din totalul de 2,92 miliarde dolari înregistrat de piața de IT. Rata de creştere medie anuală a pieţei de IT  prognozată pentru următorii 5 ani este de 2,4%, în timp ce piaţa de software este aşteptată să înregistreze, în condiţiile actuale ale mediului de afaceri, o creştere medie anuală de 3,3%, se arată în raportul în raportul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România, pe baza unui sondaj IDC.  

Dintre companiile de software şi servicii care au răspuns la chestionarul aflat la baza studiului ANIS, doar 11% sunt înregistrate exclusiv ca dezvoltatoare de produse. Aceste companii însă generează aproape 30% din volumul de venituri. In acelaşi timp, cele 43% dintre companii care au declarat că execută exclusiv software la comandă generează 53% din volumul de venituri.

„60% dintre companiile cu care am discutat alocă mai puţin de 15% din cifra de afaceri pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, esenţiale în crearea de produse software, în timp ce 16% nu au buget dedicat acestui tip de activităţi în cadrul companiei”, a declarat azi Laurenţiu Popescu, Country Manager IDC România, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

×