x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 5 inci, 6 inci...Cine dă mai mult?

5 inci, 6 inci...Cine dă mai mult?

de Alexandru Radescu    |    22 Ian 2013   •   17:23
5 inci, 6 inci...Cine dă mai mult?
Ecran cât mare, rezoluţie de televizor  HD. Asta pare a fi miza smartphone-urilor (phablet-uri) pentru acest an
Prin august 2011, gigantul Dell punea capăt “experimentului” Streak cu ecran de 5 inci (12,7 cm). Unii l-au considerat un mega-smartphone, ceea ce şi era atunci un terminal HSDPA (7.2 Mbps) şi Wi-Fi, cu Android v1.6, procesor Scorpion la 1 GHz. Alţii însă l-au catalogat un hibrid, o mini-tabletă. Între timp, nişte baieţi cu idei cu inventat termenul “phablet”, combinând smartphone cu tablet PC, bazându-se şi pe succesul comercial obţinut de Samsung cu Galaxy Note: ecran de 5.3 inci, rezoluţie 1280x800, pentru utilizare optimă fiind disponibil şi un stylus. Au prins curaj şi alţi jucători (tradiţionali) din telecom şi pe parcursul lui 2012 au mai apărut pe piaţă câteva smartphone-uri cu ecran de 5 inci sau mai mare. Primul mare târg IT&C al anului (CES-ul din Las Vegas) ne-a arătat însă că phablet-urile ar putea fi marele cârlig al industriei telecom pentru 2013 iar cu fiecare zi cu care ne apropiem de Mobile World Congress (Barcelona, 25-28 februarie), noi smartphone-uri cu ecran gigant sunt dezvăluite de producători.

Analiştii au intrat deja pe firul (sic!) subiectului şI se estimează o dublare a livrărilor în acest an: peste 60 de milioane de unităţi (conform IHS iSuppli).

“Cum consumatorii devin tot mai exigenţi când vine vorba de experienţele vizuale , este de înţeles tendinţa de a oferi astfel de dispozitive, mai ales ţinând cont de conţinutul tot mai bogat disponibil pe smartphone-uri”, a declarat  Vinita Jakhanwal, director  iSuppli, citat de cellular-news.com.

După calculele analiştilor citaţi, livrările de phablet-uri ar putea ajunge la 146 de milioane unităţi până în 2016.

Revenind la smartphone-urile gigant, ediţie 2013, se pare că Huawei deţine acum recordul pe piaţă:  Ascend Mate are un ecran cu diagonală de 6,1 inci (15,5cm), cu o rezoluţie 720 x 1280 pixeli. Cântăreşte aproximativ 200 de grame şi se bazează tot pe platforma Android (4.1).  Tot la CES, chinezii de la Huawei au mai prezentat un model cu ecran gigant, dar de 5 inci: Ascend D2. Acest smartphone are o densitate a pixelilor mai bună decât Mate, respectiv 441 pixeli (1080 x 1920). Bateria ar trebui să susţină consumul (şI de la aplicaţii, jocuri HD sau ecran): 3000mAh.

Alături de Huawei, la CES au mai prezentat phablet-uri: ZTE ( Grand S),  TCL Alcatel ( One Touch Scribe HD), Lenovo ( IdeaPhone K5 şi  K900). Dar nu doar chinezii s-au aruncat în această promiţătoare nişă de business. De la Sony Mobile am văzut  Xperia Z: display Reality Full HD 1080p de 5 inci, procesor quad-core Snapdragon S4 Pro si 2GB RAM, cameră foto de 13MP, tehnologie 4G/LTE si SO Android Jelly Bean. Mai mult, “ţine” la praf şi rezistă în apă la o adâncime de un metru până la 30 de minute.

HTC nu ratează prezenţa în liga uriaşilor: Butterfly (5 inci, rezoluţie 1080 x 1920). Terminalul este echipat un puternic procesor quad-core 1.5 GHz Krait, funcţionează în reţea LTE/4G, cu Android  v4.1.

Cel mai nou membru pe piaţa phablet este Optimus Go Pro de la LG. Ecranul nu depăşeşte diagonal de 5 inci (1080p), performanţele tehnice fiind susţinute de un procesor Qualcomm Snapdragon quad-core la 1.7GHz. Are o cameră foto de 13MP iar bateria este de 3000mAh. Deocamdată este anunţat doar pe piaţa japoneză, dar odată cu congresul de la Barcelona vom afla şi detaliile legate de preţuri şi calendar pentru Europa.

×
Subiecte în articol: smartphone phlabet