x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 9 milioane de euro, pentru un portal care nu există: eRomania2

9 milioane de euro, pentru un portal care nu există: eRomania2

de Alexandru Radescu    |    16 Mai 2013   •   17:48
9 milioane de euro, pentru un portal care nu există: eRomania2
La eRomania 2, portalul localităţilor, se lucrează contra-cost de peste 3 ani. Un ONG lucrează gratis la un portal asemănător

În noiembrie 2009, firma Omnilogic câştiga licitaţia pentru controversatul proiect eRomânia 2, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro: dezvoltarea unui portal care să conţină informaţii despre toate localităţile ţării. Era o felie din programul de digitalizare şi informatizare a României, pentru care se ”bugetase” de către Guvernul Boc halucinanta suma de jumătate de miliard de euro (doar pentru strategia 2010-2013). Nu avem încă portalul, dar s-au cheltuit până în prezent importante sume de bani pentru “dezvoltarea” sa.

Anul şi banul

După cum ne-au informat reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, plăţile arată cam aşa: 17.352.542 lei în 2010, aceeaşi sumă s-a plătit şi în 2011, în timp ce în 2012 s-au plătit 2.560.193,57 lei (din suma de 17.352.542 lei bugetată).
Cu alte cuvinte, s-au cheltuit până acum aproximativ 9 milioane de euro, dar portalul se lasă aşteptat. Restul sumei din licitaţie, până la 12 milioane de euro, probabil că va fi plătit la finalizare şI accesibilitate online, eveniment aşteptat pentru luna iunie a acestui an.
“eRomania 2 este gândit ca un portal de date structurate colectate de la instituţiile centrale şi validate de instituţiile locale care le vor completa şi, ulterior, actualiza. Pe acest portal se vor regăsi informaţii despre toate unităţile administrativ-teritoriale ale României (3186 comunităţi). Sistemul va fi unul de tip web 2.0 care va permite utilizatorilor să interacţioneze cu portalul care va fi capabil să răspundă întrebărilor inteligente”, au explicat oficialii MCSI pentru Jurnalul Naţional.
Între timp, o echipă de voluntari lucrează în timpul liber la un portal pe aceeaşi temă, numit www.localitati.org, care va cuprinde informaţii privind fiecare aşezare sub aspect, geografic, istoric, administrativ, al oportunităţilor locale, inclusiv cu hărţile Google maps. Putem să ne facem o idee asupra proiectului dacă o aruncăm o privire pe Portalul Naţional de Informare Publică. Acesta din urmă este rezultatul a zece ani de muncă, cu un colectiv care a variat de la trei la cinci persoane, fără finanţări europene sau sponsorizări din surse private, după cum ne-a precizat “părintele” acestui proiect, juristul Costel Bătrânu (dir. Asociaţiei  Centrul de Documentare şi Informare Publică). Portalul are peste 3300 de pagini, fiind prezentate instituţiile si serviciile cu caracter public, pe fiecare localitate în parte. De asemenea, este rezervat şi un spaţiu de comunicare interinstituţională, cât şi unul pentru care doresc să se adreseze colectivităţilor locale cu mesaje, informaţii sau oferte. Totul cu un design simplu, fără “zorzoane”, aerisit, cu o interfaţă concentrată pe găsirea rapidă a informaţiilor de interes public. Mai mult, despre proiectul institutii-publice.org se poate spune că a apărut în mod “natural”, după o altă reuşită în acest domeniu şI tot cu muncă pe bază de voluntariat, în acelaşi colectiv restrâns: http://justitia-romana.org/. De notat faptul că în acest caz aveam de-a face cu site-ul numărul 1, în statisticile Trafic.ro, la categoria ONG-uri! Lansat în 2008, acest portal ofera informaţii privind instanţele de judecată şi celelalte instituţii implicate, sub o formă sau alta, în actul justiţiei.

Statul nu vrea gratis
Cum 2009 a fost anul în care au explodat visele faraonice de 500 de milioane euro pentru proiectul eRomania, Costel Bătrânu s-a oferit să se implice în dezvoltarea anumitor secţiuni, oferindu-se chiar să actualizeze în mod gratuit baza de informaţii publice:
“Am luat la cunoştinţă de existenţa proiectului eRomania din presa, am contactat ministerul de resort şi apoi, prin intermediul acestuia, reprezentanţii echipei care se ocupa de lucrare (...) Am fost surprins de sumă, pentru mine, exagerat de mare, alocată unei asemenea lucrări, chiar daca centrul de greutate îl reprezenta partea de servicii electronice şi nu cea de informare. La întâlnirea care a avut loc, mi-am expus punctul de vedere şi propunerile mele. Din motive pe care nu le cunosc nu am mai fost contactat”, a declarat pentru Jurnalul Naţional Costel Bătrânu, director la Centrul de Documentare şi Informare Publică.

eRomania, altă poveste de succes
Lansat în prezenţa premierului Emil Boc, în iunie 2009, portalul eRomânia (www.romania.gov.ro) trebuia să fie un "sistem naţional coerent şi integrat pentru serviciile publice online dedicate cetăţenilor şi mediului de afaceri", care să simplifice procedurile administrative, să scadă birocraţia şi să reducă costurile, să faciliteze plata taxelor, a impozitelor şi a altor servicii.
O licitaţie eRomania 1, pentru “servicii publice furnizate cetăţenilor şi mediului de afaceri”, a fost adjudecată de o asociere de firme (între care Total Soft, Softwin, Teamnet International), contractul fiind de 10,23 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor MCSI, contractul nu a mai fost semnat. O altă licitaţie, eRomania 3 (estimată la 50 de milioane de lei) a fost amânată în mai multe rânduri, prin intervenţia Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.  

Ministrul Nica, portaluri pe bandă

La începutul lunii martie, Ministerul pentru Societatea Informaţională ne anunţa încheierea licitaţiei pentru implementarea “Portalului IMM-urilor din România”. Valoarea contractată a fost de 3.379.611,92 lei fără TVA, aproximativ 1 milion de euro. Nu ne îndoim sub nicio formă de rolul pozitiv, benefic al proiectului. Ba poate l-am fi şi trecut cu vederea dacă nu am fi ştiut că în 2011 a fost finalizat “primul birou unic pentru IMM în România” (http://www.immoss.ro), cu o valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 5.175.756 lei.
Pe la jumătate lui aprilie, din două mailuri ministeriale în aceeaşi zi am fost informaţi în legătură cu o injecţie financiară de 85 milioane euro. Pe de-o parte era vorba de 50 de milioane de euro pentru “Registru Agricol în format electronic”, pe de alta parte doar 35 de milioane de euro pentru eliberarea online a actelor de Starea Civilă.

×