x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atacul DRONELOR! Probleme militare, etice şi legale

Atacul DRONELOR! Probleme militare, etice şi legale

05 Feb 2014   •   18:01
 Atacul DRONELOR! Probleme militare, etice şi legale

Scăderea costului dronelor, datorată tehnicilor de miniaturizare, înmulţeşte prezenţa acestora în sectoarele militar şi civil, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), publicat azi.

Depăşirea treptată a barierelor tehnologice permite unui număr din ce în ce mai mare de ţări să aibă acces la aceste aparate de zbor fără pilot, care nu mai sunt rezervate doar forţelor armate occidentale.

De asemenea, prin intermediul tehnicii de miniaturizare a sistemelor, dronele au devenit accesibile pentru companii sau chiar pentru persoanele fizice, notează institutul cu sediul la Londra într-un raport de 500 de pagini.

Mini-dronele pot fi folosite, de asemenea, în domeniul cartografiei, supravegherii conductelor, a liniilor de căi ferate sau de înaltă tensiune, sau chiar şi în agricultură.

Până acum, utilizarea aparatelor de zbor fără pilot a fost îndeosebi militară, în misiuni de colectare de informaţii, de supraveghere sau de luptă.

Proliferarea lor este însoţită de numeroase probleme etice şi legale, de exemplu dacă un atac cu drone s-ar putea încadra în legitima apărare sau dacă poate fi considerat un răspuns proporţionat la un atac desfăşurat de oameni, potrivit IISS.

O altă problemă se referă la posibila utilizare a dronelor de luptă complet robotizate şi autonome. 'Perspectiva unei acţiuni letale decise de o maşinărie va rămâne un prag pe care legiuitorii şi opinia publică vor fi reticenţi să-l depăşească', susţine raportul institutului, potrivit AFP.

IISS confirmă, de altfel, o tendinţă pronunţată, cea a creşterii bugetelor militare în Asia şi a diminuării acestora în Europa.

În termeni reali, excluzând inflaţia, cheltuielile cu apărarea au crescut cu 11,6% pe continentul asiatic, în perioada 2010-2013, în special în China, Japonia şi Coreea de Sud. 

În Europa, acestea s-au diminuat cu 2,5%, în aceeaşi perioadă de timp.

×
Subiecte în articol: productie drone drone militare