Uniunea Europeană trebuie să se pregătească să contracareze rapid atacurile informatice "din ce în ce mai elaborate" asupra reţelelor sale de comunicaţii electronice, a avertizat Comisia Europeană.
"Nu trebuie să existe nici o slăbiciune în securitatea cibernetică a Europei", a avertizat Vivianne Reding, comisar pentru Comunicaţii, într-un comunicat.
"Probabilitatea unei spargeri grave a reţelelor de telecomunicaţie în următorii zece ani este între 10 şi 20%, iar eventualul cost economic pe plan mondial, ar putea ajunge la aproape 193 de miliarde de euro", potrivit sursei.
Cauzele acestei spargeri ar putea fi "acţiuni umane, de tipul acţiunilor teroriste sau atacurilor cibernetice, care sunt din ce în ce mai elaborate", precizează Comisia.
Două state membre UE, Estonia şi Lituania, au fost victime ale unor atacuri cibernetice de anvergură în 2007. Parlamentul eston şi-a suspendat sistemul de mesagerie electronică pentru o perioadă de 12 ore, a amintit aceasta.
Celelalte surse ale problemelor ar putea fi "o catastrofă naturală sau o pagubă materială, precum ruperea unui cablu submarin".
Un număr de "50 de incidente asupra cablurilor submarine s-au înregistrat în Oceanul Atlantic numai în 2007", precizează Comisia.
În timp ce economia europeană contează pe serviciile şi reţelele de comunicaţii electronice, "infrastructura comunicaţiilor susţine funcţionarea sectoarelor esenţiale, cum ar fi distribuţia energiei, aprovizionarea cu apă, transporturile şi finanţele", a precizat aceasta.
Reding preconizează "ameliorarea rezistenţei UE în faţa atacurilor cibernetice şi a perturbărilor", precizând că "abordarea şi capacitatea variază conisderabil în funcţie de statele membre".
"Un nivel scăzut de pregătire într-o ţară poate atrage şi vulnerabilitatea altora, iar o lipsă de coordonare diminuează eficienţa măsurilor de prevenire a acestora", a avertizat aceasta.
Citește pe Antena3.ro