x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bill Gates, presat de investitori să demisioneze!

Bill Gates, presat de investitori să demisioneze!

02 Oct 2013   •   10:45
Bill Gates, presat de investitori să demisioneze!

Trei acţionari mari ai Microsoft cer demisia lui Bill Gates din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie, au declarat surse apropiate situaţiei, cofondatorul companiei fiind contestat de investitori importanţi pentru prima dată în istoria de 38 de ani a producătorului de software, scrie CNBC, preluat de Mediafax.  

Strategia CEO-ului Steve Ballmer, un alt veteran la Microsoft, a fost atacată continuu în ultimii ani de acţionari, nemulţumiţi de performanţele companiei şi de stagnarea preţului acţiunilor.

Gates este una dintre cele mai respectate şi influente personalităţi din industria IT, iar acţionarii cu participaţii semnificative la Microsoft nu au solicitat până acum retragerea acestuia.

Contactat de Reuters, un reprezentant al Microsoft a refuzat să comenteze.

Nu există informaţii legate de intenţiile board-ului Microsoft în ceea ce priveşte revendicările celor trei acţionari, care controlează un total de peste 5% din titlurile companiei, potrivit surselor citate.

Bill Gates deţine aproximativ 4,5% din acţiunile Microsoft şi este cel mai mare acţionar al companiei.

Acţiunile Microsoft au închis marţi la New York în urcare cu 0,9%, la 33,58 dolari, cotaţie care plasează capitalizarea companiei la aproape 280 miliarde de dolari.

Cei trei acţionari sunt îngrijoraţi că prezenţa lui Gates în consiliul de administraţie al companiei împiedică adoptarea unor noi strategii şi limitează influenţa viitorului director general. Microsoft caută un înlocuitor pentru Steve Ballmer, care a anunţat în luna august că se va retrage în următoarele 12 luni. De altfel, cei trei investitori fac trimitere directă la prezenţa lui Gates în comisia specială desemnată pentru căutarea unui nou CEO.

Totodată, ei sunt nemulţumiţi că puterea lui Gates asupra Microsoft este disproporţionată în raport cu participaţia acestuia la companie. Miliardarul dedică cea mai mare parte a timpului activităţilor caritabile.

Gates avea 49% din acţiunile Microsoft în 1986, când a avut loc listarea la bursă. Cofondatorul companiei vinde aproximativ 80 milioane de acţiuni în fiecare an, astfel că, dacă va continua în acest ritm, va ieşi din acţionariatul Microsoft până în 2018.

Bill Gates a rămas în plan secund la Microsoft începând din anul 2000, când i-a cedat rolul de CEO lui Steve Ballmer. În 2008, Gates a încetat activitatea de zi cu zi la Microsoft, concentrându-se pe Bill & Melinda Gates Foundation. Fundaţia are resurse de 38 miliarde de dolari.

 

×
Subiecte în articol: bill gates demisie fondator microsoft